2009 yılında yapılacak yerel seçimler için işi sıkı tutan AKP, Türkiye'yi tarama projesi başlattı.

Hem adayları hem de seçimlerde izlenecek stratejiyi belirlemek için oluşturulan ekipler, vatandaşların AKP'li belediyelerin hizmetlerinden memnun olup olmadığını araştıracak.

22 Temmuz seçimlerinden başarıyla çıkan AKP, bu başarısını yerel seçimlerde de devam ettirmek için işi sıkı tutuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başta İzmir ve Diyarbakır Büyükşehir ile Çankaya Belediyelerini istemesi üzerine AKP çalışmalarını erkenden başlattı.

Yerel seçimlerde partinin en önemli kozunu BELDES projeleri oluştururken bu projeye 300 milyon YTL'lik kaynak ayrıldı.

TÜM TÜRKİYE TARANACAK

Aday belirleme ve seçimlerde izlenecek strateji için partide ekipler oluşturuldu. Ekipler tüm Türkiye'yi dolaşarak AKP'li belediye başkanların performansını ve vatandaşların beklentilerini ölçecek. Çalışmanın bu ay sonuna kadar bitirilmesi hedeflenirken elde edilen sonuçlar aday belirlemede de belirleyici olacak. Başarısız bulunan belediye başkanlarının ise yerel seçim sürecinde eleneceği kaydediliyor.

AKP'nin diğer bir projesi olan "Yerel Yönetim Akademisi" de bu yıl içinde yaşama geçecek. Akademide belediye başkanları ve adayları yerel yönetimler konusunda eğitimden geçirilecek. Adayların belirlenmesinde akademinin de önemli bir yer teşkil edeceği belirtiliyor.

GÖKÇEK ADAY OLACAK MI?

AKP içinde en fazla tartışılanlardan biri ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in yeniden aday olup olmayacağı. Kulislerde, yaz aylarında yaşanan su kesintileri ile yıpranan Gökçek'in adaylığına Başbakan Erdoğan'ın sıcak bakmadığı dile getiriliyor.

Bakanlar Kurulu da 2007 yılı içinde aldığı bir kararla Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 182 milyon YTL'lik borcu için karar çıkartmış ve borcun ödenmesi için belediyenin vergi payından yüzde 10'unun borçlar için kesilmesi kararlaştırılmıştı.

1 Ekim tarihinden itibaren yürürlüğe giren kararla Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni zora sokacağı belirtiliyor. Bakanlar Kurulu'nun bu kararı başkent kulislerinde "Erdoğan Gökçek'i gözden çıkardı" yorumlarının yapılmasına neden oldu. Gökçek'in oğlu Osman Gökçek'i, Çankaya ilçesi için aday göstereceğini açıklaması da parti içinde sıkıntı yaşanmasına neden olmuştu.