Krizin başından beri Türkiye’den özür dilenmesi gerektiğini belirten İsrail Savunma Bakanı Barak’tan ılımlı bir açıklama daha geldi. Barak, “Türkiye İsrail’in düşmanı değil. Önünde sonunda ilişkiler düzeltilir” dedi.
 
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye ile İsrail arasındaki gerginliği daha fazla genişletmenin İsrail’in çıkarına olmadığını belirterek, “Türkiye’yi düşman haline getirme niyetinde değiliz” dedi. Barak, Türkiye ile yaşanan krizle ilgili soru üzerine, “Bu dalga geçecek; biz de onlar da biliyor; önünde sonunda geçecek bir dalga. Türkiye’yi düşman haline getirme niyetimiz yok. Türkiye ile aramızda olan gerginliği daha fazla genişletmek de çıkarımıza değildir” ifadelerini kullanırken, Türkiye ve İsrail’in bölgede çok kuvvetli iki devlet olduğunu kaydetti.
 
İsrail’den satın alınan insansız hava araçları ile ilgili olarak, Başbakan Erdoğan’ın sözlerinin sorulması üzerine de Barak şunları söyledi: “İnsansız hava araçları hakkında da anlaşmazlık var ama bu da diğer bütün anlaşmazlıklar gibi çözülebilir. Yanlış yönlere gidilmesin, Türkiye İsrail’in düşmanı olacak diye bir şey yok. Bütün bu sorunlar hallolur.”
 
KABİNEDE ‘MİSİLLEME’
 
KRİZİ İsrail’inözürdilemesi talebiyle ilgilibir soruyada Barak, “İnsan öldürmek istemiyorduk. Mavi Marmara’daki can kaybından dolayı üzgünüz. Ben olayının olduğu gün, can kayıpları için hem kendim hemde hükümet adına üzüntülerimi bildirdim” dedi. Bu arada, Başbakan Benyamin Netanyahu başkanlığında toplanan İsrail kabinesinde “Türkiye misillemesi” krizi çıktı. Türkiye’nin yaptırımlarına aynı şekilde karşılık verilmesini isteyen kabineye Başbakan Netanyahu ‘ret’ yanıtı verdi.
 
Ayrıldığım için üzgünüm
 
İsrail ile diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine düşürülmesinin ardından İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Ella Aphek de Türkiye’den ayrıldı. İstanbul’dan THY uçağıyla Tel Aviv’e giden Aphek, “Türkiye’den ayrıldığım için üzgünüm. Türkiye’yi seviyorum, Türkiye’de çok mutluydum” dedi. İlişkilerin zamanla düzeleceğini umduğunu söyleyen Aphek, “Türkiye’ye yeniden gelmek ister misiniz’’ sorusuna ‘’Evet. Diplomat olarak da turist olarak da gelmek isterim” yanıtını verdi.
 
Gerilim sürerse ticaret etkilenir
 
İngiltere’de bulunan “Chatham House” düşünce kuruluşunun Türkiye analisti Fadi Hakura, Türkiye ile İsrail’in iş ve ticaret ilişkilerini şu anda siyasi gerginlikten ayrı tutmaya çalıştığını ancak mevcut gerginlik devam ederse bunu yapmanın zorlaşacağını söyledi. Hakura, Türkiye ve İsrail’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da en gelişmiş ekonomiye sahip ülkeler arasında yer aldığını belirterek, “Tabii ki Türkiye’nin ekonomisi İsrail’inkinden büyük” dedi.
 
Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret hacmi geçen yıl yaklaşık 3,5 milyar dolarken, 2009 yılında bu rakam 2,5 milyar dolardı. Bu yılın ilk 7 ayı itibariyle Türkiye’nin İsrail’e ihracatı yaklaşık 1.5 milyar dolarken, yine aynı dönemde ithalat yaklaşık 1,2 milyar dolar oldu. İsrail Türkiye’nin 17. büyük pazarı, Türkiye ise İsrail’in 6. büyük pazarı konumunda bulunuyor. Türkiye’nin İsrail ile ekonomik ilişkilerinin önde gelen öğeleri arasında ikili ticaret, savunma sanayii projeleri, müteahhitlik hizmetleri, turizm ve karşılıklı yatırımlar bulunuyor.
 
bugün