Uzun zamandır tartışılmakta olan füze kalkanıyla ilgili son anlaşmalar bu hafta başında yapıldı. Kalkanın erken uyarı sisteminin Malatya Kürecik’e füzelerin ise Romanya’ya kurulacağı açıklandı.
 
ABD’li yetkililer bu gelişmeyi Washington ile Ankara arasında 2003’ten beri atılan en önemli stratejik işbirliği adımı olarak nitelendirdi. Türkiye, 2003’te Irak’ın işgali sırasında Amerikan askerlerinin topraklarından geçişine izin vermemiş ve müttefikini kızdırmıştı. 
 
New York Times'ın haberine göre üst düzey bir Obama yönetimi yetkilisi, dün Beyaz Saray’da düzenlenen konuyla ilgili brifingde “Bu muhtemelen Türkiye ile ABD arasında son 15-20 yılda alınan en büyük stratejik karar” dedi.
 
İSRAİL'LE İSTİHBARAT PAYLAŞIMI OLACAK
Türkiye’nin dile getirdiği bazı çekincelere ve Türk medyasında yer alan “Kalkan devreye girerse İsrail’le istihbarat paylaşımı yapmak zorunda kalırız” itirazlarına karşın, üst düzey yetkililer, ABD’nin herhangi bir sınırlamaya evet demediğini belirtti.
 
Yetkililer Türkiye’ye yerleştirilecek erken uyarı sisteminden ve ABD’ye ait diğer istihbarat sistemleri aracılığıyla elde edilecek bilgilerin, İsrail dahil müttefiklerle paylaşılacağını dile getirdi.
 
Bir yetkili, “Bu ABD’nin radarı” dedi.
 
ANKARA'NIN DA İŞİNE GELECEK
Yetkili füze savunma işbirliğinin Türkiye’nin kendi güvenliğini güçlendireceğini ve Ankara ile NATO’daki müttefikleri arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğini belirtti.
 
Beyaz Saray yetkililerin isimlerinin açıklanmamasını istedi.
 
Bir yetkili, “Sistemin mimarisi Ortadoğu’dan, özellikle de İran’dan gelen balistik füze tehditlerine karşı en uygun korumayı sağlamayı amaçlıyor. Sistem hiçbir şekilde Rusya’ya yönelik değil” dedi.
 
"TÜRKİYE'YLE İLİŞKİLERİMİZ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"
ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen ise Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin hayati önem taşıdığını belirterek,  “İlişkilerimiz çok güçlü, özellikle de askeri alanda. Onlar, uzun yıllardır bizim güvenilir bir müttefikimiz ve dostumuz” diye konuştu.
 
Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre, Mullen, Miami Üniversitesi'nde katıldığı bir toplantıda bir izleyicinin, “Türkiye'yi bir NATO müttefiki olarak kaybetmemiz tehlikesi var mı?” şeklindeki  sorusunu da yanıtladı.
 
“Türkiye ile ilişkilerimizin kesinlikle hayati önem taşıdığını  düşünüyorum” diyen Mullen, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Coğrafi konumun da gerektirdiği şekilde, Türkiye uzun yıllardır bizim  güvenilir bir müttefikimiz ve dostumuz. NATO'ya üyelikleri kritik öneme sahip. İlişkilerimiz çok güçlü, özellikle de askeri alanda."