İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, 'GT-30 Endeksi, bireysel ve kurumsal yatırımcıların Türk ve Yunan borsalarında işlem gören büyük ve likit şirketlere daha düşük maliyetlerle erişimini sağlayacak yeni yatırım araçlarının ihraç edilmesine imkan sunmaktadır' dedi. Erkan, İMKB'de düzenlenen Yunanistan-Türkiye ortak endeksi GT-30'un tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Atina Borsası ile uzun süredir devam eden işbirliklerinin ilk somut ürününü kutlarken, bir taraftan da Türk-Yunan dostluğuna bir tuğlayı da kendilerinin koyduğunu belirtti.

1995 YILINDA TEMELİ ATILDI

Erkan, İstanbul ve Atina borsalarının yakın işbirliğinin temelinin oldukça eskiye dayandığını belirterek, 1995 yılında başlatılan 'Güneydoğu Avrupa İşbirliği Girişimi' (SECI) çerçevesinde Balkanlar'da faaliyet gösteren borsaların işbirliğiyle çeşitli projelerin gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini hatırlattı.

Türkiye-Yunanistan borsaları arasında oluşturulan GT-30 endeksinin bu uzun süreli işbirliğinin ürünü olduğunu dile getiren Erkan, yeni finansal araçların gelişmesine paralel olarak endekslerin günümüzde daha da önem kazandığını kaydetti.

ÖNEMLİ YATIRIM ARACI

Erkan, finansal piyasaların da giderek daha karmaşık hale gelmesi sonucunda endekslerin bir yatırım aracı olarak daha da önem kazandığını belirtti.Erkan, GT-30 Endeksi'nin, hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların Türk ve Yunan borsalarında işlem gören en büyük ve likit şirketlere daha düşük maliyetlerle erişimini sağlayacak yeni yatırım araçlarının ihraç edilmesine imkan sunduğunu ifade etti.

İşlemler iki ayrı kurdan

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, projenin hayata geçmesini sağlayan Türk ve Yunan sermaye piyasası kuruluşlarına, her iki ülkenin takas kuruluşlarına ve sektöründe lider bir şirket olan STOXX'a GT-30'un hazırlanması sürecinde yaptıkları çalışmalar için teşekkür ettiğini belirterek, GT-30 Endeksini STOXX şirketinin hesapladığını ve devamlılığını sağladığını, endeks verilerinin de Deutsche Börse CEF sistemi aracılığıyla yayınlandığını bildirdi.GT-30 Endeksi'nin özelliklerinden de bahseden Erkan, GT-30'un özel bir ortak endeks niteliğinde olduğunu söyledi.Erkan, GT-30 endeksinin avro ve Türk Lirası olmak üzere, iki ayrı kurda hesaplandığını dile getirdi.

Şirketlerin piyasa değeri esas alınıyor

İMKB Başkanı Erkan,'GT-30'un fiyat ve getiri endeksi mevcuttur. Endeks, 28 Eylül 2009'dan itibaren yayınlandı. Endekse, her iki piyasadan 15'er şirket olmak üzere, toplam 30 şirket dahil. Seçimde, şirketlerin piyasa değeri esas alındı. Bankacılık sektörünün ağırlığını sınırlamak amacıyla, her iki piyasadan seçilecek banka sayısı 4'er banka ile sınırlı tutulmuştur" dedi. Atina Borsası (ATHEX) Başkanı Spyros Capralos da iki ülke arasında daha yakın işbirliğine ilk adımı atmak için gayret ettiklerini söyleyerek, ilişkilerin finans alanındaki gelişmelerle artarak devam edeceğine vurgu yaptı./yeni şafak