TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu, tarihin yeniden yazılması gerektiğini iddia etti
Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, Türk Devlet ve Toplulukları 11'inci Dostluk, Kardeşlik ve İşbirliği Kurultayı açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk tarihinin yeniden yazılmasını dile getirdiğini anımsatarak, ''Gerçekten çok doğru ve yazılması gerekiyor'' dedi.

Bakü'de yapılan Kurultay kapsamında Dil ve Kültür Komisyonu çalışmalarına katılan Halaçoğlu, yaptığı açıklamada, 1994 yılında Türk Dünyası Tarih Kurultayı gerçekleştirdiklerini belirterek, o dönemde metodoloji alanında yeterli olunmadığının açıkça görüldüğünü kaydetti. Ancak o dönemden bugüne önemli adımlar atıldığını söyleyen Halaçoğlu, ''ikinci olarak da, öncelikle altyapı dediğimiz kaynakları bir araya toplamak, dokümantasyona ulaşmak, kendi dilimizde olmayan kaynakları kendi dilimize çevirme konusunda büyük çaba göstermemiz gerekiyor. Nitekim M.Ö. 1200 yıllarına dayanan Çin Hanedanlığı tarihlerinin Türkler'le ilgili bölümlerinin muhakkak çevrilmesi gerekiyor. Ki bunu bir proje dahilinde başlattık, bugün iki kitap halinde yayınlandı. Bu alanda çalışmalar devam ediyor'' dedi.

Ayrıca Orta Asya'da, Türkistan bölgesinde arkeolojik kazılar yapılması gerektiğini belirten Halaçoğlu, bu alanda da çalışmaların başlatıldığını, ancak sürdürülemediğini söyledi.

Halaçoğlu, konuyla ilgili olarak diğer ülkelerin katılımıyla bir organizasyona gidilmesi gerektiğini kaydetti. Dünyadaki Türk kültür varlıklarının envanterinin çıkarılması, dolayısıyla ilgili ülkelerin de katılımıyla ortak zemin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Halaçoğlu, ''Bunun için özellikle bir Türk Dünyası Bilimler Akademisi kurulması gerektiğine inanıyorum'' dedi. Halaçoğlu, böylece bilim adamlarının teknoloji ve sosyal çalışmalar için bir araya gelebileceğini, ortak çalışmalara uygun zeminin kurulmuş olacağını dile getirdi.
KURULTAY ÇALIŞMALARI

Bakü'deki kurultayda uygulanabilir projelerin ortaya konması ve gerçekleştirilmesini beklediklerini ifade eden Halaçoğlu, açılış konuşmalarında Türk Dünyasının artık bir araya gelmesi gereğinin vurgulandığını söyledi.

''Farklı dile sahip ülkeler AB içinde bir araya gelebiliyorsa, aynı dil, din ve tarihi paylaşanların da bir araya gelmesi mümkün'' diyen Halaçoğlu, bu düşüncenin devlet adamları ve siyasiler tarafından da dile getirildiğini belirterek, bu konuda Bakü'de önemli bir adım atıldığını kaydetti. Gerek dil, gerekse tarihin yeniden ciddi bir şekilde incelenmesi gerektiğini ifade eden Halaçoğlu, aynı düşüncelerin kurultayda da dile getirildiğini belirterek, ''Tarihimizin yeniden yazılması gerektiğine vurgu yapıldı. Dilimizin, özellikle alfabenin birlikteliğine vurgu yapıldı'' diye konuştu.
Kaynak: AA