İTÜ Robot Olimpiyatları'nda (İTÜRO) en iddialı kategori olan serbest kategoride yarışacak robotlar öğrenciler tarafından arama kurtarma, mayın arama gibi özel durumlara duyarlı olarak tasarlandı.

İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ ) Kontrol ve Otomasyon Kulübü tarafından düzenlenen İTÜ Robot Olimpiyatları, İTÜ Ayazağa yerleşkesinde başladı. İTÜRO olarak bilinen yarışmanın bu yıl beşincisi düzenleniyor. Bu yıl sekiz farklı kategoride yapılan yarışmaya 700"ün üzerinde robot kaydı yapıldı. 2 Nisan"a kadar sürecek olan olimpiyatları 10 bin izleyicinin takip etmesi bekleniyor.

ROBOT YARIŞMASINDA EN İDDİALI BİR KIZ ÖĞRENCİ
Bu yıl beşincisi düzenlenen İTÜRO"da yarışmacılar sekiz farklı kategoride yarışacak. Basit çizgi izleyen, gelişmiş çizgi izleyen, süpürge, yangın söndüren kendini dengeleyen robot, serbest kategori ve labirent kategorilerinde yarışacak. Üniversite ve lise öğrencilerinin ilgi gösterdiği yarışmada basit çizgi izleyen kategorisinden yarışan öğrencilerden Aziz Ramazan Doğan, Ankara İskitler Anadolu Meslek Lisesinden yarışmaya katıldıklarını belirtti. Doğan, elindeki araba prototipini anlatarak, “ Sensörler yardımıyla bu görmüş olduğumuz pistte robot pisti tamamlamaya çalışıyor en kısa sürede. Biz de tamamlatmaya çalışacağız. En kısa sürede tamamladığımız zaman da birinci olma şansımızı artacak. Çok katılımcı var üniversitelerden de katılımcı çok. Derece de bekliyoruz.Şansımız yüksek genelde birinci oluyoruz “ dedi. Yarışmaya daha çok erkek öğrenciler ilgi gösterse de bir kız öğrencinin yarışması da dikkat çekti. Basit izleyen çizgi kategorisinden yarışmaya İstanbul Pendik Anadolu Meslek Lisesinden katılan Sena Gençay “ Okulda yarışa giriyorduk Ben de katılmak istedim. Önemli olan çizgiyi doğru ve en kısa sürede izlemedi “ dedi. Gençay iddialı olduğunu söyleyerek, “ 7 saniye 66 salisede bitti. Şu anda en düşük saniye bizim. Derece bekliyoruz “ dedi.

“TOKAT ZELA" MİNİSUMODA İDDİALI
Yarışmada mini sumo kategorisinde yarışmak için Tokat"ın Zile ilçesinden gelen öğrenciler de vardı. Tokat Zela adını verdiği robotuyla yarışmaya katılan Ahmet Dellaloğlu, “Robotun ağırlığı yarım kiloyu geçmeyecek. Amacı pistin dışıma rakip robotu itmek. Maliyeti 500 lira. Robo Zela koyduk adını. Zela Zile"nin eski adı. Robotlarımıza genelde hep Zile ile ilgili isimler koyduk. İddialıyız. İnşallah, birincilik ikincilik üçüncülük hepsi bizim olacak." dedi.

SCORPICAM ARAMA KURTARMADA ÇALIŞACAK
Serbest kategoride yarışmaya katılacak olan robotlar ise birbirinden ilginç . İTÜ Kontrol Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Mehmet Cahit Özdemir, adına Scorpicam dediği robotun tamamının el yapımı olduğunu söyleyerek, “ Tamamı el yapımı olan bir proje.Geri kalan elektronik sistemlerinde ise, kendimizin yaptığı bir proje. Maliyeti 3 bin liradan fazla. “ dedi. Özdemir, tamamen kendisinin tasarladığı Scorpicam ile arama kurtarma faaliyetlerinde yaptığını dile getirdi. Özdemir, “ Robotun amacı arama kurtarma ama genel olarak arama kurtarma robotlarından tek farkı biometik yapıda olması ve deprem yangın radyasyon için farklı robotlar kullanmak yerine modüler bir yapısı olan bu robotu tasarladık Her türlü yapı ilin tek tek parçalarının sökülüp, yeni parçaların eklenebildiği bir sistem. “ dedi. Scorpicam, bilgisayar üzerinden idare edilerek üzerindeki sensörler vasıtasıyla bilgisayar başında oturan kişiye görüntü gönderiyor.

YILAN ROBOT SERBEST KATEGORİDE İDDİALI
Kocaeli Üniversitesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği öğrencisi Emre Uzun da yarışmaya serbest kategoride katıldı. Kendi yaptığı robotun adının Yılan robot olduğunu söyleyen Uzun, “ İleride üstüne kamera ve sensör konularak mağaraların içine girmesini sağlamak, görüntü almak ve veri iletişimi sağlamak “ dedi. Uzun, yılan robotun hem enkaz çalışmalarında hem de askeri amaçlı olarak kullanılacağını belirterek, maliyetinin 200 lira civarında olduğunu söyledi. Yarışmada biraz iddialı olduğunu söyleyen Uzun, “ Hepsini gezim arkadaşların da çok iyi çalışmaları var. Artık yarın göreceğiz onu “ diye konuştu. Uzun, ayrı motorlarla yardımıyla çalıştığını ve yılan robotun engel gördüğü zaman sağa ya da sola döndüğünü de belirtti.

Yarışmaya katılmak için değil ama robotunu sergilemek için yarışmaya gelenler de vardı. Malazgirt adını koyduğu robotundan bahseden İbrahim İyiipek, “ Bu cihaz bizim insansız kara aracımızı iki ayda gerçekleştirdiğimiz bir prototip. Yani bomba imha robotu ya da mayın tarama robotları için gerçekleştirilen bir platform. Uzun soluklu bir proje ama iki ayda bu hale geldi. Sonraki aşamalarda ise üzerine bir robot bölümü eklenecek ve bomba imha robotu haline dönüştürülecek." dedi. İyiipek, üç dört kişinin aktif olarak çalıştığını maliyetinin de bin 500 liranın üzerinden olduğunu kaydetti. Kumandayla yönlendirilen Malazgirt"in menzili 2 kilometreye kadar çıkarılabiliyor.