Afganistan'a ek asker gönderme kararıyla bölgede yeni bir çatışma süreci başlatan ABD'nin, ek asker göndermesi için Türkiye'ye baskı yaptığı tartışmaları giderek büyüyor. Buna göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'den muharip güç talep etmesine karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Aralık'ta yapacağı ABD ziyaretinde Obama'ya ne diyeceği en çok merak edilen konu haline geldi. Türk diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre “Türk askerine duyulan güveni” sarsmak istemeyen Ankara, Afganistan'a muharip güç göndermek yerine ABD yönetimine, yeni bir imar ekibinin kurulması ve Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi çabalarının artırılması önerilerinde bulunacak.

YENİ BİR İMAR EKİBİ KURULACAK

Ankara kaynaklarına göre Başbakan Erdoğan'ın kritik ABD ziyareti sırasında çantasında Afganistan ile ilgili önerilerin bazıları şöyle sıralanıyor: Afganistan'ın güvenlik ve istikrarının sağlanmasına yönelik askeri nitelikli katkı artarak sürecek. 31 Ekim'de Kabil bölge komutanlığı görevini devralarak bölgedeki asker sayısını iki katına çıkaran Türkiye, Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi alanındaki çabalarını artıracak. Türkiye'nin Afganistan'da konuşlandırdığı Vardak İl İmar ekibinin (PRT) toplumun takdirini toplayan çalışmalar yaptığına işaret edilerek, önümüzdeki dönemde yeni bir il imar ekibinin kurulacağı ve faaliyetlerin daha da yaygınlaştırılacağı ifade edilecek. Afganistan'ın uzun vadede uluslararası topluma bağımlılık duymadan kendine yeterli hale gelmesi için sağlam temellere dayalı bir bölgesel diyalog ve işbirliği dokusunun oluşturulmasının önemi vurgulanacak.

DAVUTOĞLU'DAN İLK TEMAS

Öte yandan NATO dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere dün Brüksel'e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD'nin Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke ile görüştü. Davutoğlu ve Holbrooke Afganistan'da Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin yemin töreninin ardından ülkenin genel siyasi durumunu ele aldı.


Çantasında barış ve istikrar önerisi


Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretinde çantasında götüreceği öneriler Afganistan'da barış ve istikrarın sağlanması konusunda öneriler içeriyor. Buna göre Afganların devlet yapılanmasına daha çok sahip çıkabilmeleri için eğitim faaliyetleri artırılacak. Özellikle asker ve polis eğitimi konusundaki imkanlar zorlanacak. Afganistan'daki sorunların salt askeri yöntemlerle çözülemeyeceği dile getirilerek, barış ve istikrar için Afganistan'daki beşeri ve kurumsal kapasitenin, sosyo-ekonomik kalkınmanın geliştirilmesine yönelik gayretlerin elzem olduğuna dikkat çekilecek. Türkiye'nin bu alandaki çabalarını önemli ölçüde artıracağı belirtilecek. Afganistan'ın bölge ülkeleri ile işbirliğinin geliştirilmesi için Türkiye'nin evsahipliğinde, Afganistan hakkında Bölgesel Ekonomik İşbirliği Dördüncü Konferansı yapılacak. Öte yandan ABD yönetimi ile yapılan görüşmelerde Afganistan'a “ne kadar sayıda Türk askeri gönderilmesinin istendiği” konusunun gündeme gelmediği ifade edildi.

SAVAŞMAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD'nin, yeni Afganistan stratejisi kapsamında Türkiye'den asker talebinde bulunmasıyla ilgili olarak, “Etkinlik artacak ama şekline biz karar veririz. Savaşan durumunda olmak istemiyoruz” dedi. ABD'nin asker talebini değerlendiren Gül, “Sadece askerle çözüm olmaz. Afgan halkının da kazanılması lazım. Afgan ordusunun eğitilmesi ve teçhizat eksikliğinin giderilmesi şart” diye konuştu. Türkiye'nin, çatışma dışında Afganistan'a daha çok katkı için çalışma yaptığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin muharip güç göndermesi durumunda Taliban dahil herkesin saygı duyduğu gücün ortadan kalkacağını vurguladı./yeni şafak