Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Gülcihan Şimşek ile Dr. Murad Gürses, ‘Türkiye’de yetiştirilen keçi ırklarının moleküler karakterizasyonu’ isimli proje çerçevesinde, keçi türlerinin genetik yapılarını araştırıyor.

Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Genetik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ü. Gülcihan Şimşek, proje kapsamında Malatya, Elazığ, Antalya, Burdur, Ankara, Van, Kilis, Adana ve Kahramanmaraş’ta Ankara, Kilis, Halep, Norduz, Honamlı, ve Saanen keçileri üzerinde incelemeler yaptıklarını belirtti. Çalışmaya ilk olarak Malatya’da yetiştirilen Kıl keçileri ile başlandığını söyleyen Şimşek, “Burada amaç, proje sonuçları doğrultusunda keçi ırklarında kappa-kazein geni polimorfizmlerinin belirlenmesi ve süt bileşimi üzerine etkilerinin ortaya konulması ve bu konuda üreticileri bilgilendirip uygun teke kullanımını sağlamaktır.” dedi.

Malatya Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, hayvancılıkta verimin artırılması için her türlü çabayı desteklediklerini anlattı. Araştırmanın önemini bildiklerini anlatan Akın, “Araştırma ekibi ile birlikte sahaya çıkarak inceleme için kan örneklerini almak amacıyla ilk çalışmamızı Yeşilyurt ilçesinde gerçekleştirdik. Burada kan ve süt örneklerini alınarak inceleme yapılması için girişimler yaptık.” diye konuştu.