TÜRKİYE'de 19 Temmuz'dan itibaren umuma açık kapalı mekanlarda tütün ve tütün mamüllerinin kullanımının yasaklanmasının ardından, İstanbul Kağıthane'de kahveci Suat Karakaya, `Hortumlu çözüm' buldu.

Ordulu kahveci Karakaya, müşteri kaybına uğramamak için akla gelmeyen yöntem buldu. `Hortumlu sigara' yöntemi kısa sürede ilgi odağı oldu. Buna göre, ince bir hortumun uçuna bantlanan sigara pencededen dışarıya bırakılıyor. Hortumun diğer ucunda masa başında oturan müşteriler dumanı hortum sayesinde çeken müşteriler, hemen yandaki tahliye hortumu ile dışarıya üflüyor. Böylece içeride hiç duman olmuyor. Hortumlu çözümün mucidi ve 15 yıllık tiryaki kahveci Suat Karakaya, "Tiryakiyiz. Devamlı oyun oynadığımız için oyunu yarıda bırakıyoruz. Yarım bırakmamak için aklımıza bu çözüm geldi. Sigara yasağına karşı bulduğumuz `Hortumlu çözümde' nargileden esinlendik" dedi.

Karakaya'nın kahve müşterileri ise, uygulamadan oldukça memnun olduklarını söyledi. 35 yıllık tiryaki Naci Ahıs, yaz aylarında bu çözümün rahat uygulanabildiğini, kış aylarında başka bir yöntem düşüneceklerini söyledi. Ahıs, "Zannederim duvardan hortumun genişliği kadar delik açıp, hortumu öyle çıkaracağız hortumu dışarıya. Yine içeceğiz yani" diye konuştu. Sigara yasağından etkelenen müşterilerden Murat Keleşoğlu ise, "Vallahi iyi bir yöntem. Tek çaresi bu. Başka bir çaresi yok bunun. Yetkililere sesleniyoruz. En azından bölme yapılsın" diye konuştu.

Kahvenin ortaklarından sigara tiryakisi Mehmet Kayadibi, `hortumlu çözüme' ilişkin, "Demokrasilerde çareler tükenmez. Biz şimdilik hortumla idare ediyoruz" dedi.

Yetkililerin kahvelerde sigara içilecek bölümler yapılmasına izin verilmesini isteyen Kayadibi, "Kapalı alanlarda içilmeyecek' diye devam ederlerse, biz de bu hortumları çekeceğiz müşterilerimize" diye konuştu. Tiryakilerin kış aylarında sigara içmek için her zaman dışarı çıkamayacağını anlatan Kayadibi, "Başka bir tarafta sigara içilemediğine göre, mecburen her masaya bir hortum çekeceğiz" diye konuştu.

Sigara yasağının başlamasından sonra işlerin giderek kötüye gittiğini anlatan Mehmet Kayadibi, "Her zaman 5 masam dolu oluyordu. Ben günde 1 masayla ocağı kapatıyorum" diye konuştu. Dumanı içeriye vermediği için yöntemin cezası olmadığını öne süren Kayadibi, denetleme sonrasınad net sonucun ortaya çıkacağını söyledi. -DHA