Dört dönemdir Ohio Eyaleti 2'nci Bölge'den Temsilciler Meclisi'ne seçilen Cumhuriyetçi Schmidt, partisinin önceki gün gerçekleştirdiği ön seçimlerde ağır bir yenilgi aldı. Bölgede düzenlenen seçimleri Irak savaşı gazisi bir doktor olan Brad Wenstrup kazandı.

Schmidt'in seçimleri kaybetmesine neden olan faktörler arasında deneyimli politikacının, Ermeni kökenli Demokrat siyasetçi David Krikorian'la yaşadığı dava süreci de gösterildi.

Krikorian, 2008 yılındaki seçimlerden önce rakibi Schmidt'e yönelik ağır suçlamalarda bulunmuştu. Krikorian, Schmidt'in, Temsilciler Meclisi'nde yapılan bir oylamada, 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasını öngören bir yasa aleyhinde oy kullanması karşılığında Türkiye'den "kan parası" aldığını iddia etmişti. Schmidt de bu suçlamalar üzerine Krikorian'a dava açmıştı.

ALDIĞI PARAYI GERİ ÖDEMİŞTİ

İddiaların ardından soruşturma başlatan ABD Kongresi Etik Komisyonu ise Schmidt'in, söz konusu dava sürecinde Türk derneklerinden usulsüz para yardımı aldığına hükmetmişti. Komisyon, Schmidt'in, dava masrafları karşılığında kendisine "hediye" olarak verilen yaklaşık 500 bin doları, Türk-Amerikan Meşru Savunma Fonu'na (TALDF) geri ödemesine karar vermişti. Ancak komisyon, kanun dışı herhangi bir davranışta bulunmadığına hükmettiği Schmidt'e başka bir ceza vermemişti.

Schmidt, 2008 yılında, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada, Atatürk'ü övmüş ve New York'taki Türk yürüyüşüne katılmıştı. Schmidt'in bu davranışları, Ermeni diasporasının tepkisini çekmişti.