Meme kanseri nedeniyle göğüslerini kaybeden kadınlara uygulanan protezler tıp dünyasında tartışmaya başlandı. Memesi alınan kadınlar ameliyattan çıkmadan hemen yeni bir göğüs yaptırırken; bunun tehlikeli olup olmadığı onkolog, cerrah ve radyologlar arasında tartışma konusu oldu. Meme kanseri nedeniyle pek çok kadın memesini kaybediyor. Eskiden tümör nedeniyle memenin tümü alınırken tıp dünyası artık yalnızca kanserli bölümün alınması konusunda fikir birliğine vardı. Gerekmedikçe koltuk altının kazınmaması gerektiği konusunda da görüş birliği var. Ancak bu kez yeni bir tartışma başladı. Kadınlar memelerini tümör nedeniyle kaybettikten hemen sonra protez taktırmalı mı, memesi alınan kadına daha ayılmadan yeni bir meme yapılmalı mı, tedavinin geleceğini etkileyip, protezler kanserin tedavisini zorlaştırır mı? Türkiye'de de meme kanserine yakalandıktan hemen sonra göğüslerine protez taktıran ünlü isimler bu konuyu yeniden gündeme taşıdı. İşte Türk doktorlarının bu konudaki görüşleri:

SAVUNANLAR

'PATOLOJİ RAPORU ÖNEMLİ'
Doç. Dr. Taflan Salepçi (Medikal Onkolog): Medikal onkoloji açısından hiçbir sakıncası yoktur. Benim için önemli olan patoloji raporudur. Nodülün nerelere yayıldığını bu rapor gösterir. Biz kemoterapi tedavisini buna göre uygularız silikon olup olmaması hiç rahatsız etmez. Ancak radyoterapi açısından sorunlar doğurursa bunu da radyasyon onkologları bilir. Hastanın hayata bakış açısıyla ilgili kendini rahat hissedecekse tıbbi olarak bir sakıncası yok.

'BENCE RİSK YARATMAZ'
Dr. Murat Atay (Meme Cerrahı): Tedavinin geleceği açısından da bu durum hiçbir risk yaratmaz ancak iki konuya özen gösterilmesi gerekli bu genel cerrahın ya da estetik cerrahın tek başına yapacağı bir operasyon değildir. İkisi birlikte ameliyata girmeli ve estetik cerrahlar ancak genel cerrahın izin verdiği kadar dokuya düzeltme yapmalıdır. En büyük riski de bazen protez meme bozulabilir ve tedavi süreci bu nedenle kısa bir süre aksar o kadar.

KARŞI ÇIKANLAR

'TETKİK İMKÂNINI KISITLIYOR'
Prof. Dr. Erkan Topuz (Onkolog): Bu tartışma protez memelerin yapılmasıyla başladı ve hâlâ devam ediyor. Ben protez memeye yabancı bir cisim olduğu için karşıyım. Muayeneyi zorlaştırıyor, memeye tetkik imkânı kısıtlanıyor. Mamografi çekilemiyor memenin kontrolü için ancak MR çekmek gerekiyor. Çok dikkat edilmesi gerekiyor, bu tip risklere bence gerek yok.

'SİLİKON KAPSÜLÜNÜ BOZABİLİR'
Doç. Dr. Vecdi Ertekin (Medikal Onkolog): Bir ihtimal radyoterapi silikona zarar verebilir silikon kapsülünü bozabilir. Cerrahlar hemen onarıma girişim protez koyma taraftarı ancak bizler tedavi bittikten 6 ay sonra memenin tekrar yapılandırılmasını öneriyoruz. Acele edilmemesi gerekli.

'TEDAVİYİ AKSATABİLİR'
Dr. Cem Yılmaz (Meme cerrahı): Işın tedavisi alıp almayacağı belli olmayan bir hastaya tümör alındıktan hemen sonra meme yapılandırılması yapılması hiç doğru değil. Bundan üç yıl önce İngiltere'de araştırmacılar hiçbir sorun olmayacağına dair bir yayın yaptılar ancak daha sonra Almanya ve İtalya'da meme cerrahları bu konuyu uzun uzun tartıştı. Radyasyon tedavisi almayacak hastaya ancak meme protezi takılabilir. İğne biyopsisi ile bu ortaya çıkmaz. Gerekirse koltuk altından parça almak gerekir ki meme yapılandırılması yapılıp yapılamayacağı ortaya çıksın. Yapılmazsa ameliyat sırasında karar vermek çok zordur. Bir hastaya meme protezi takılırsa ve sonradan radyoterapi gerekirse yara iyileşmesi uzun süreceği için tedaviyi çok aksatır. Kemoterapinin operasyondan üç hafta sonra radyoterapinin de bir üç hafta sonra yapılması gerekir. Silikon nedeniyle yara iyileşmezse hastanın hayatı tehlikeye girer.

Kitleleri aldırdı protez taktırdı
Oyuncu Deniz Uğur, dün Amerikan Hastanesi'nde iki göğsündeki kanserli kitleleri aldırdı. Oyuncunun iki göğsüne de protezler takıldı. Son olarak 'Adını Feriha Koydum' dizisinde Sanem karakterini canlandıran Deniz Uğur, dün sabah saatlerinde Amerikan Hastanesi'ne yattı. Gün içinde yapılan tetkiklerin ardından ameliyata alınan Uğur'un iki göğsündeki kanserli kitleler alındı. Kitlelerin alınmasıyla göğüslere protez takıldı. Oyuncuyu bu zorlu günlerinde yönetmen sevgilisi Orçun Benli yalnız bırakmadı. Uğur'un annesi hastanede kızının yanından ayrılmazken, ikiz bebekleri ise her şeyden habersiz babaları Reha Muhtar'ın yanında kaldı. İki gün hastanede yatacak olan oyuncunun tedavisine evinde devam edilecek. Evinde bir hafta dinlenecek olan Deniz Uğur, ardından rol aldığı dizinin çekimlerine devam edecek. Uğur'un 15 günde bir kemoterapi göreceği de öğrenildi. 'Adını Feriha Koydum' dizisinde art arda alınan kanser haberleri set çalışanlarının da endişelenmesine neden oldu. Setteki kadın çalışanlar, Vahide Gördüm ve Deniz Uğur'un meme kanserine yakalanmasının ardından soluğu hastanede alarak göğüs kontrollerini yaptırmaya başladı.

Arkadaşını yalnız bırakmadı
Geçtiğimiz aylarda meme kanseri teşhisi konulan ve tedavi altına alınan Vahide Gördüm'ün dizideki rol arkadaşı Deniz Uğur'u yalnız bırakmadı. Gördüm, dün akşam saatlerinde Uğur'u yattığı hastanede ziyaret etti. Gördüm, "Deniz'i gayet iyi gördüm. Sol tarafından kist alınmış. Başarılı bir operasyon geçirmiş" dedi. Gördüm, ne zaman setlere döneceği sorusuna ise "Kemoterapi süreci yoğun geçiyor. Zaman alabilir" yanıtı verdi.

SABAH