Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu ve bunun da tüm siyasi partilerin katılımıyla olması gerektiğini bildirdi.

Cindoruk, Mersin Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, ülkenin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini öne sürdü.

Türkiye'nin hemen her bölgesine ziyaretlerde bulunduğunu dile getiren Cindoruk, ''Türkiye'yi, Türk halkı geliştiriyor. Anadolu'yu dolaştığım zaman ben bunu görüyorum. Türkiye'yi Başbakan değil, Anadolu halkının girişimciliği, birikimi, vatanseverliği geliştiriyor. Trakya için de aynı şeyi söyleyebilirim. Bu bakımdan da Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var ve bu tüm siyasi partilerin katılımıyla olmalı. Hepsini bir araya getirmeliyiz, herkes katkıda bulunmalı'' dedi.

Üniversitelere başörtülü öğrencilerin girememesiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Cindoruk, şunları kaydetti:

''Geçmiş dönemde başörtüsü Türkiye'de bir sorun olarak görülmüyordu. O dönemde yapılan düzenlemelerle birlikte genç kızlar üniversitelere rahatça girip, yüksek öğrenimlerini sürdürüyordu. Burada asıl önemli olan, egemenlik alanıdır. Hem insanlar, hem de devlet açısından bu alan önemlidir. Egemenlik, insanlar açısından daha çok özgürlük alanı olarak görülür. İnsan hakları, kadın hakları ve eğitim hakkı gibi. Bu haklar devletin korumak zorunda olduğu egemenlik haklarıdır. Bu dengenin mutlaka kurulması gerekiyor. Ancak bugün başörtüsü ile ilgili olarak yapılan tartışmalar çok basit tartışmalar olduğu gibi çözüme yönelik değil.''

-İL KONGRESİ-

Cindoruk, daha sonra Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odasında düzenlenen partisinin il kongresine katıldı. Cindoruk, buradaki konuşmasında, egemenlik haklarına saygı istediklerini belirterek, parti olarak bunu sağlamak için gayret edeceklerini söyledi.

Parti il kongrelerine ellerinden geldiği kadar katılacaklarını ifade eden Cindoruk, ''Ben siyasete 18 yaşında giren bir kişiyim. 77 yaşına kadar siyasetin içinde bulunan biri olarak aranızda bulunuyorum. Benim buraya gelmem bir sinyaldir. Tehlike sinyalidir. Partiyi toparlama zamanıdır. Ayağa kalkıp üzerimize düşen vazifeyi yapma zamanıdır. Bu nedenle seçim çalışmalarına ağırlık verip, en kısa sürede iktidara gelmeliyiz'' diye konuştu.

İki listeyle gidilen seçimlerde mevcut başkan Asım Kaleli ile Abdullah Yılmaz yeni başkanlık için yarışıyor.

A.A.