Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde başlayan "Kriz varsa Çare de var" kampanyası kapsamında, TOBB, AMPD, BMD ve Türkiye Bankalar Birliği, kredi kartı yerine, tüketici kredilerine yönelik yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Bu çerçevede, turizm, mobilya ve dayanıklı tüketim ürünleri gibi büyük alışverişlerde kredi kartının bir taksit aracı olarak kullanılmasının yerine, tüketici kredilerinin 36 aya kadar ve üçte bir faiz oranıyla tüketiciye sunulması planlanıyor.

TOBB"un önderliğinde Mayıs ayında başlatılan "Kriz varsa çare de var" kamyanyasınının beşinci ve son ayağı Adıyaman"da açıklandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yeni sloganı, “Biri varsa hepsi var: üretim, istihdam, tüketim” olarak ifade etti. Hisarcıkloğlu, “Öncelikle şunu anlamalıyız ki ekonomi, birbirine bağlı piyasaların, çarkların dönmesiyle oluşan bir bütündür. Bir piyasadaki çark dönmemeye başladığında, ertesi gün bu, hemen bir diğer piyasaya yansımaktadır. Örneğin, bugün Adıyaman"daki bir bayinin satışları durduğu zaman, bundan Manisa"daki üretici de hemen etkilenmektedir. Bu etki zincirinin sonunda ise olan istihdama olmaktadır. Çarklar dönmeyince istihdam azalmakta, gençlerimiz umutlarını kaybetmekte, yıllarca tecrübeye sahip çalışanlarımız işsiz kalmaktadır” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU"NDAN KAPLUMBAĞA BENZETMESİ

Üretim, tüketim-istihdamın birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğun vurgulayan Hisarcıkloğlu, “Biri olmazsa hiç biri yok. Çarkların dönmesini sağlamak için moralleri yükseltmek, ekonomiye duyulan güveni arttırmak zorundayız. Ortada güven olmayınca kaplumbağanın kabuğuna çekildiği gibi, tüketici ve üretici de içe kapanıyor. O yüzden iç tüketimi canlandırmamız gerekmektedir diyoruz. İç tüketimi canlandırma noktasında da başta hükümetimiz dâhil her kesime görev düştüğünün bilincindeyiz. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

KRİZE MEYDAN OKUYACAĞIZ

Birlik beraberlik içerisinde krizden çıkılacağına inandıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Hep birlikte bir seferberlik ruhuyla krize karşı çare arayışlarımıza devam edeceğiz. Pes etmeyeceğiz. Krize meydan okuyacağız. Krize yenilmeyeceğiz” şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu, 50 gündür süren kampanya kapsamında, halktan, özel sektörden, hükümet ve muhalefetten destek gördüklerini, 1 milyon 250 bin afiş ve çok sayıda bilboard"un Türkiye"nin dört bir yanına asıldığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “52 ilde, valiler, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve üreten Türkiye platformunun yereldeki temsilcileri, hep birlikte alış veriş organizasyonları düzenleyerek, bölgelerinde ekonomiye hareketlilik kazandırmak için öncü oldular. Bu dönemde hükümetimizin attığı adımlar da hızlandı. Eylül ayından beri tartışılan KGF mekanizması uygulama noktasına geldi. KDV ve ÖTV indiriminin devam ettirilmesi, aktif iş gücü programlarının kapsamının genişletilmesi iç pazarımızı canlandıracak adımlardı” diye konuştu. Krizde, fırtınanın durulmaya başlamasıyla, önemli olanın ağaçların yeniden tomurcuklanmaya başlaması değil, o tomurcukların daha patlamadan kurumasını önlemek olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bunun yolu onlara ihtiyaç duydukları ısı ve nemin, yani hane halkı tüketimini arttıracak, düşük gelirlilerin harcama kapasitesinin geliştirecek, üretimi teşvik edecek yeni adımların atılmasıdır. Diğer bir deyişle gemiyi limandan çıkarmak için güçlü bir rüzgâra ihtiyacımız var” dedi.

SATIŞLAR YÜZDE 9 ARTTI

Konuşmasında Adıyaman"dan da bahseden Hisarcıklıoğlu, “Bu yılın ilk altı ayında, önceki altı aya göre Türkiye genelinde yeni şirket kuruluşu yüzde 20 azaldı. Adıyaman"da ise yüzde 5 arttı. İhracat ilk beş ayda TÜİK"e göre yüzde 31 geriledi Türkiye genelinde, Adıyaman"da düşüş sadece yüzde 8"de kaldı. Türkiye genelinde protestolu senet ilk 5 ayda yüzde 27 artarken, Adıyaman"da sadece yüzde 9 arttı. Adıyaman bunu birliktelik ruhuyla başardı, o nedenle bugün Adıyaman"dayız, Adıyaman Türkiye"ye örnek oldu krizle mücadelede” dedi. Konuşmasında ekonomideki küçülmeye de değinen Hisarcıklıoğlu, “Son yıllarda sürekli kavga ettik, didiştik, her konuda bölündük. Bir de bunun üzerine global kriz eklenince ekonomimiz % 13.8 gibi ağır bir küçülme yaşadı” diye konuşmasına devam eden Hisarcıklıoğlu, “Bugün bir arada olan 32 kuruluş uzlaşma kültürünün yansımasıdır. Küresel kriz ortamında uzlaşamayan, pratik çözümler üretemeyen her kurum ve kuruluş krizin ağır darbelerini hissedecektir. Bu kampanya sayesinde farklı dünya görüşleri ve farklı beklentileri olan insanları ortak bir amaç etrafında bir araya getirmek gibi zor bir işi başardık” dedi.

DÜNYA BANKASI RAPORU DA ÇÖZÜMÜN İÇ PAZAR OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Hisarcıklıoğlu, Haziran ayında Dünya Bankası tarafından açıklanan “Küresel Kalkınmanın Finansmanı Raporu"nun kendilerini doğruladığına işaret ederek, raporun önümüzdeki dönemde küresel büyümenin kaynağını iç pazarlar olarak gösterdiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, “MOBİSAD'ın, Türkiye genelinde üye mağazalarda uyguladığı indirimler sonucunda, satışları ortalama yüzde 9 arttığı saptandı. AMPD"nin açıkladığı alışveriş merkezleri ciro endeksine göre Mayıs ayında alışveriş merkezleri cirolarında bir önceki aya göre artış yüzde 9 olmuştur. Zaten kendileri biraz sonra sizlere detaylıca açıklayacaklar. Bunlardan daha önemlisi, geçtiğimiz elli gün içerisinde krizden çıkışa yönelik çözüm arayışları hızlanmış, ekonomi bütün Türkiye"nin meselesi haline gelmiştir. Pek çok siyasi tartışma arasında, ekonomi de yapılan tartışmalarla kendine gündemde yer bulmuştur. Tartışmalar iç piyasamızı canlandırmaya odaklanırken, kriz değil çare tartışılmış, düğümler değil çözümler üretilmiştir. Krize karşı mücadele ederken herkese düşen roller olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır. Bu gelişmeler bizleri son derece mutlu etmektedir. Tabi ki kampanyamız bugün bitmemektedir. Kampanyamızın son hafta mesajı ülke genelinde yer alacak. Ayrıca, ekonomiyi gündemde tutmaya yönelik, iç pazarımızın önemini vurgulayan yeni etkinlikler yapmaya devam edeceğimizi ifade etmek isterim” diye konuştu.

TÜKETİCİ KREDİLERİ MÜJDESİNİ VERECEĞİZ

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane ise yaptığı konuşmada, tüketici kredileri konusunda bir çalışma içinde olduklarını açıkladı. Nane, şunları söyledi:

“TOBB önderliğinde, AMPD, BMD ve Türkiye Bankalar Birliği ile bir çalışma yapıyoruz. Tüketici kredileri ile kredi kartı faizlerini karşılaştırdığınızda 3 kat fark var. Bir kampanya ile kredi kartı taksitlendirmesini, tüketici kredisine nasıl dönüştürürüz, pilot olarak turizm, mobilya gibi dayanıklı tüketim gibi büyük alışverişlerde kredi kartı yerine, bir taksit aracı olarak tüketici kredilerini 12 ay değil, 24 ay, hatta 36 ay ve 3"de 1 faiz oranı ile nasıl devreye alırız. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Bu müjdeli haberi de önümüzdeki günlerde açıklayacağız.”
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Akyiğit ise kampanya sonrasında cadde mağazaları ve alışveriş merkezlerinde kontrat sayısının arttığını açıkladı. Kampanyanın birleştirici etkisi olduğunu da dile getiren Akyiğit, “15 gün önce Irak"a gittik. 15 markayla oraya girmeye karar verdik. Bunun bir nedeni var. Artık birlik olduk ve biz kendimize güveniyoruz" dedi.