Endonezya'da Sunda Boğazı'nda meydana  gelen tsunami sonrası bölge halkı, yeni tsunami tehlikesi korkusuyla yüksek  bölgelere çıktı. 

Sunda Boğazı'na kıyısı olan ve tsunamiden etkilenen Banten bölgesinde  yaşayanlar, tsunami sonrası yaşadıkları korku ve devam eden yanardağ faaliyeti  nedeniyle yeni tsunami riskine karşı bulundukları yerlerden ayrılarak yüksek  kesimlere yerleşti.

Özellikle sahil şeridinde ve düz kesimde yaşayanlar, bulundukları  alana göre yüksek yerleşim yerlerindeki cami ve okul gibi kamu binalarına  sığındı.

Bölgede genel itibarıyla elektrik ve iletişim hatlarının yanı sıra su  ve gıda gibi temel insani ihtiyaçlarda sıkıntı yaşanmazken, benzin istasyonu,  dükkan ve restoran gibi işletmeler faaliyetine devam ediyor.

Afet sonrası belli noktalarda toplananlara su ve gıda yardımına  başlanırken, hastaneler de halka hizmet veriyor.

"Köyümüze sığınanlara elimizden geldiği kadar yardım ediyoruz"

Deniz seviyesinden yüksek alanda bulunan köylerine 5 bin kişinin  sığındığını söyleyen Tembong köyü muhtarı Adang Kosasih, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Pejamben, Carita, Banjarmasin, Sukajadi ve Sukarame köylerindeki  halkın tsunami tehlikesinden kaçarak köylerine geldiğini ve ellerinden geldiği  kadar onlara yardımcı olmaya çalıştıklarını anlattı.

İmece usulü birbirlerine yardımcı olmaya çalıştıklarını aktaran Adang,  "Dışarıda kurduğumuz mutfakta pişirdiğimiz yemekleri burada toplanan halka  dağıtıyoruz. Onlar da yemek ve temizlik gibi işlerde bizlere yardımcı oluyor."  diye konuştu.

Toplanan halkın köydeki okul, muhtar odası, cami ve çadırlarda  kaldığını ifade eden Adang, "Çeşitli yardım kuruluşlarından insani yardım almaya  başladık. Ancak gıda, su, temizlik maddesi ve ilaç gibi temel malzemelere daha  fazla ihtiyaç duyuyoruz." dedi.

"Battaniyesiz uyuyoruz, imkanlarımız çok kısıtlı"

Tsunami sonrası köye gelen 51 yaşındaki Zakinah, "Şu an için burada  bir evin bahçesinde kalabiliyorum. Yağmur sezonu olduğu için hava bazen soğuk  olabiliyor. Battaniyesiz uyuyoruz. İmkanlarımız oldukça kısıtlı." ifadesini  kullandı.

Toplanma alanında kalan 60 yaşındaki Ramide Carita, köyünden kızı ve  torunuyla kaçarak buraya geldiğini ve yemek sıkıntısı çektiklerini söyledi.

Öte yandan tsunami bölgesinde yerel idare ve sivil toplum  kuruluşlarının toplanma alanlarındaki halka insani yardım çalışmaları devam  ediyor.

Bölge genelinde 281 kişinin öldüğü, bin 16 kişinin yaralandığı ve 57  kişinin kaybolduğu açıklanmıştı.??

Yetkililer, Anak Krakatau Yanardağı'ndaki volkanik hareketliliğin  tsunamiye neden olduğunu açıklamıştı.?

Yanardağdaki faaliyetlerin artması üzerine eylülde bölgede en yüksek  ikinci seviyede alarm verilmişti.??

Sulawesi Adası'ndaki Palu Körfezi'nde 28 Eylül'de meydana gelen 7,5  büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide, 2 binden fazla kişi yaşamını  yitirmiş, bin 500'e yakın kişinin kayıp olduğu belirtilmişti.

"Pasifik Ateş Çemberi" olarak adlandırılan deprem ve volkan  kuşağında yer alan Endonezya'da, 26 Aralık 2004'te 9,1 büyüklüğündeki deprem ve  ardından oluşan tsunamide bölgedeki diğer ülkeleri de kapsayan geniş bir alanda  230 bin kişi hayatını kaybetmişti.