Danıştay, yüksek yargının iş yükünün azaltılmasının en pratik yolu olarak görülen hakim-savcı alımını engellemek için tirajikomik yollara başvurmuş.

Atatürk'ün hayatta olduğu 1934 yılından beri uygulanan sınav modelini ani bir kararla değiştiren Danıştay, hakim ve savcıların işe alımında 'kameralı kaydı' mecburiyeti getirdi. Cumhuriyet tarihinde 'ilk' olan bu garip uygulamanın sadece hakim ve savcılar için istendiği bir süre sonra ortaya çıktı. Danıştay'ın çifte standardı bununla da bitmedi. Sağlık Bakanlığı'nın tam gün yasasına 24 saat geçmeden yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay, Adalet Bakanlığı'nın 'kamera şartı'na dönük itiraz dosyasını aradan iki yıl geçmesine rağmen işleme bile almadı.

DYP-SHP koalisyon hükümetinin adalet bakanları Mehmet Moğultay ve Seyfi Oktay'ın yargıdaki kadrolaşmaları yıllardır tartışılıyor. Bizzat bakanların da itiraf ettiği kadrolaşmaya ses çıkarmayan Danıştay, AK Parti'nin iktidarda olduğu 2006 yılından sonra farklı bir yöntem izlemeye başladı. Bu tarihe kadar Danıştay, hakim-savcı adayı mülakatlarının mevzuata uygun olduğu kararını veriyordu. 17 Ekim 2006 tarihinde YARSAV, bir sınavın iptali için Danıştay'da dava açtı.Danıştay12. Dairesi 13 Kasım 2006 tarihinde verdiği kararla yönetmeliğin yürütmesini durdurdu. Bu kararın ardından bakanlığın itirazı sonucu konu Anayasa Mahkemesi'ne taşındı. Anayasa Mahkemesi'nin kararı hakim-savcı alımının Anayasa'ya uygun olduğu şeklindeydi. Danıştay, bu kararın ardından yürütmenin durdurulması istemini reddedince YARSAV yine devreye girdi; İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na itirazda bulundu. Kurul, 29.3.2007 tarihinde mevzuatın Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürmesine rağmen daha önce ele almadığı mülakatın sübjektif olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Hakim'e kamera, subaya mülakat

Danıştay'ın hakim-savcı alımında kamera şartına dönük iki kararı bulunuyor. 2008 ve 2009 yılında mülakatların görüntülü ve sesli kayıt altına alınması kararı çıktı. Bu kararların sadece Adalet Bakanlığı'nın hakim-savcı alımı için geçerli olduğu bir süre sonra ortaya çıktı. 03 Mart 2009 tarihinde Milli Savunma Bakanlığı aleyhine açılan bir davada sözleşmeli subay alım mülakatı için sesli ve görüntülü kayıt altına alınma şartına gerek görülmedi.

zaman