Alınan bütün tedbirlere rağmen, çeşitli kültürel faaliyetler, festival, spor müsabakaları, gezi ve düğün gibi etkinlikler amacıyla, şehirlerarası karayolları üzerinde yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karıştığı trafik kazalarında önemli oranlarda artışlar olduğu bildirildi.

İçişleri Bakanlığı, kazalara karışan otobüslerin birçoğunun eski model ve bakımsız olduğu, taşımacılık yetki belgelerinin olmadığı, taşıma sınırı üzerinde yolcu alındığı, başta hız ihlalleri olmak üzere temel trafik kurallarına uyulmadığı belirledi.

Güzergâhın uzunluğuna göre araçta yeterli sayıda şoför bulundurulmadığı, turizm firmaları ve geziyi düzenleyen okul, kurum ve kuruluşlar tarafından söz konusu hususlara dikkat edilmediğini de tespit eden Bakanlık, valiliklere resmi yazı gönderdi.

Yazıda, toplu taşıma araçları başta olmak üzere otobüs sürücüleri, servis araç sürücüleri, yük taşıması yapan araçlar ile diğer araçlar ve şoförleri üzerinde trafik ekiplerince yapılmakta olan denetimlerin sıklaştırılması istenildi.

Yapılan bu denetimlerde; 'Şoförlerin sürücü belgeleri, emniyet kemerlerinin takılı olup olmadığı, şoförlerin alkollü olup olmadığı, araçta taşıma sınırının aşılıp aşılmadığı, taşımacılık yetki belgeleri ile sözleşmeleri, zorunlu mali mesuliyet ve zorunlu ferdi kaza sigortaları, aracın fenni muayene durumu ve trafiğe sarih olup olmadığı, aracın takoğrafı (kalibrasyon ayarı, müdahale olup olmadığı, cihazı takılı sürücü belgesinin sürücüye ait olup olmadığı ve hız ve çalışma sürelerinin aşılıp aşılmadığı' ayrıntılı şekilde kontrol edilecek.

Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Denetleme ve Bölfe Trafik Denetleme Şubesi'ne bağlı ekipler de denetimleri artırdı.

Ekipler denetimlerinde; araçlarda bulunması zorunlu malzeme ve gereçlerinin (yangın söndürme cihazı, ilkyardım çantası, mevsimi şartlara göre zincir,takoz ve çekme halatı gibi) olup olmadığını, araçların fren ve ışık donanımı ve laktiklerini de kontrol ediyor. Arıza, aykırılık ve eksiklikleri görülen sürücüler hakkında gerekli yasal işlemler yapılıyor. - cihan