Ağlama görüntüleri televizyonlarda defalarca gösterilirken, kimileri şirket yöneticilerinin kameralar karşısında gözyaşı dökmelerinin sempati toplamak ve kalpleri kazanmak için Japonya"da zaman zaman kullanılan bir taktik olduğunu söylüyor. Tokyo Merkezli A.C.E. danışmanlık şirketinin yöneticilerinden Kuniyoshi Shirai, AP"ye yaptığı açıklamada, “İnsanlar yurtdışında bu şekilde davranan birini görünce üzülüyorlar. Bu, bir Japon yönetici için alışılmadık bir durum” dedi.
ABD"de ağlamak bir yönetici için zayıflık göstergesi sayılırken, Japonya"da onurlu bir davranış olarak görülebiliyor ve genellikle empati yaratıyor. Büyük şirketlere danışmanlık yapan Risk Hedge kuruluşunun başkanı Tatsumi Tanaka bu durumun Japon estetiğinin bir özelliği olduğunu belirterek, “Hata yapan birinin bunu tamir etme yolunu bildiğini göstermesi ve bunun sembolü olarak da ağlaması bir fazilettir” dedi.

Hata yapan gözyaşlarına sığınıyorErkek egemen bir toplum olan Japonya"da özellikle Toyoda gibi yüksek profilli erkeklerin ağlaması kamuoyunda olumlu yorumlara neden oluyor. Ülkede sporcular gibi ünlü erkekler de genellikle kamuoyu önünde ağlayarak puan toplamaya çalışıyor. 2008"de Osaka guvernörü Toru Hashimoto bütçe kesintileri yüzünden gelen sert eleştirilerin ardından kameraların önünde ağlama yolunu seçmişti. 2007"de de ülkenin ünlü zenginlerinden Takafumi Hori sermaye piyasası kurallarını ihlal ettiği için yargılanırken medyanın önünde gözyaşlarına boğulmuştu. Ülkede “ideal yönetici” olarak görülen Yamaichi Securities"in eski başkanı Shohei Nozawa şirketi iflas edince bir bası toplantısı düzenlemiş ve halkın çalışanlarına acıması için yalvarmıştı.

milliyet