Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bayramı kutlarken, torunuma Kurtuluş Savaşımız ve sonrası, Cumhuriyetimizin Kuruluşu, Birinci Meclisteki tarihi anıları yaşamak ve Anıt Kabir’i ziyaret ederek kendisinde daha çocukluk yaşlarında iken bunları yaşatmak arzusu ile yaptığımız ziyaret anılarını paylaşmak istedim.

Sonrasında çocuk dostu Cumhuriyet Müzesi’nde görsel dolaşmaya ne dersiniz*

Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ (tbmm.gov.tr)

I.TBMM Binası, 1920-1924 yılları arasında Kurucu Meclis olarak da görev yapan Gazi Meclis tarafından kullanılmıştır. TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı uhdesinde Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası) olarak hizmet vermektedir.

Ulus’taki Birinci Meclisi ziyaretimizde her odasına girdik, merakla izledik, okuduk, yaşanmışlıkları hayal ettik, heyecanlandık ve belleğimizde tarih canlanmış olarak bugün Müze olarak kullanılan bu tarih dolu binadan ayrıldık.

I.  TBMM -     İnan Kocatepe  -  28.Nisan.2015 foto FD

Meclisin adı evvelâ Millet Meclisi iken İstanbul Meclisi üyelerine ek olarak seçilen temsilciler nedeniyle ("genişletilmiş meclis" anlamında) Büyük Millet Meclisi adı kabul edildi. 1921'de Türkiye kelimesi eklenerek Türkiye Büyük Millet Meclisi adı resmîleştirildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk üyeleri

Anıtkabir’i ziyaret

Aslanlı yoldan yürüyerek tam Anıtkabir’e vardık, bir yabancı ülkenin siyaset adamı çelenk koyacağı ve dolayısıyla ortalıkta kimse kalmasın duyuruları yapılmaya başlandı. Okullar tatil olduğundan küme küme cıvıl cıvıl ilköğretim çocukları çevreyi doldurmaya başlamıştı, onlarla beraber bizim de müzeye girmemizi istediler. Aslında öncesinde heykelleri bir bir izledikten sonra Anıtkabir’i anlatan sinema salonunda bir müddet de film izlemiştik.

Bir ara hiç kımıldamadan nöbet duran askerlere merak saldı torunum.. Ne yaptı ise hiçbirinin gözlerini bile kırpmasını sağlayamadı. Ne de olsa o tarihte daha 10 yaşında.. Sonra nöbeti biten bir askere git sor dedim , koşarak yanına yaklaştı, sorunca asker güldü ve “- biz bunun için tam iki ay eğitim alıyoruz” dedi.

Anıtkabir girişinde, 28.04.2015

Bitmez tükenmez koridorlardan meydana geliyor müze, git git bitmedi, geri dönsen de fark etmiyor, bir giriş bir de çıkış kapısı var.

Müzedeki görüntülerden…

Müzede en çok ilgisin çeken sanal olarak canlandırılan 1915 Çanakkale Savaşları idi. Yukarıda çektiğim fotoğraflardan da  görüleceği üzere oldukça uzun süre oyalandık bu gösteri önünde.

Anıtkabir içinde Atatürk’ün mozalesi önünde.  28.04.2015

Çok etkilenmiştik ikimiz de,  ben de birkaç kez daha önce gitmiş olmama rağmen. Yedek subaylığımı Ankara’da yaptım. Sonrasında da DBCargo’da çalışırken çok sık Ankara’ya görevli geldim yıllarca. Ankara çok değişmiş, büyümüş buldum.

Bu satırları yazarken bir buçuk yıllık ( iki dönem yaz) askerlik zamanımdaki, cumartesi akşamları otobüsle İstanbul’a gidip  Pazar günü Kilyos’a koşar arkadaşlarla plajda tüm gün, akşamında tekrar Etimesgut’a dönüşümü, DBCargo günlerimde de Haydarpaşa – Ankara – Haydarpaşa yataklı trenle gidiş dönüşlerimi anımsattı bana.

Cumhuriyet Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak hizmet veren müze; Atatürk ilke ve devrimlerinin doğuşuna ve çok partili sisteme tanıklık edişiyle cumhuriyet gençliğine adandı. 

Bina, “Birinci Ulusal Mimarlık Akımı” öncülerinden mimar Vedat Tek tarafından, 1923’te Cumhuriyet Halk Partisi binası olarak inşa edildi. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının meclise yetersiz gelmesi nedeniyle Atatürk’ün talimatıyla meclis binası olarak düzenlendi. 18 Ekim 1924’ten itibaren de meclis binası olarak hizmet vermeye başladı. Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı tavan süslemeleri; kemer, saçak ve çinileriyle cumhuriyet dönemi mimarisini yansıtan bu yapı, işlevini 1960 yılında kadar sürdürdü.

Türkiye’nin ilk Çocuk Dostu Müzesi olan Cumhuriyet Müzesi’nde çocuklar için özel bir anlatım üslubu tercih edildi.

Müzeyi, harika, duygu yükleyici görseller eşliğinde,  Sanat Tarihçisi ve Müze Müdürü “ Bahar ÇAKIRHAN “, canlı, dinlendirici bir ses tonu ve güzel Türkçesi ile anlatarak tarih severleri geçmişte yolculuğa çıkarmaktadır.

23 Nisan 2023