Sanayi ve Ticaret Aydın İl Müdürlüğü tarafından Aydın"a bağlı 16 ilçenin ardından merkez ilçede de köy ve mahalle muhtarlarına yönelik olarak, sıkça sorunlarında yaşandığı “Kapıdan Satışlar” konusunun ele alınacağı Tüketiciyi Bilinçlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıdan günler önce Mahalli İdareler İl Müdürlüğü"nden alınan bilgiler doğrultusunda 22 mahalle ve 56 köy muhtarına toplantıya katılmaları için davetiye gönderildi. Sabah saat 10.00"da başlayacağı duyurulan toplantıya davet edilen 78 muhtardan sadece 12"sinin katılması büyük hayal kırıklığına neden oldu. Davetli muhtarların gelmesi için dakikalarca beklenmesine rağmen, toplantı az sayıdaki katılımcı ile yapıldı.

Toplantıda kapıdan satışlar konusunda idareci olmaları bakımından muhtarlara bilgiler veren Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Haluk Uysal, tüketicilerden kapıdan satış yapan firma ve pazarlamacılarından mutlaka Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"ndan onaylı kapıdan satış yetki belgelerini istemelerini istedi. Kapıdan satış yetki belgesi olmayan pazarlamacılara itibar edilmemesi gerektiğini belirten Uysal, “4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanun hükümleri çerçevesinde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Tüketici Hakem Heyetine son zamanlarda gelen şikayetlerde; birtakım firmaların kamu kurum ve kuruluşlarının adını kullanarak, bu kurum ve kuruluşlar adına satış yaptıkları, taahhütlerine ve tüketici kanunu hükümlerine sadık kalmadıkları belirtilmektedir. Tüketicilerimizin kapıdan satış yapan firmaların bu tür beyanlarına itibar etmemeleri, bu tür pazarlamacılardan Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan alınan onaylı kapıdan satış yetki belgelerini istemeleri gerekmektedir. Ürünün satın alınması durumunda ayrıca 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanun hükümleri göre, tüketici hiçbir gerekçe göstermeden ve yükümlülük altına girmeden 7 gün içinde aldığı malı veya hizmeti reddetmekte serbesttir. Ancak bunu bilen bazı pazarlamacılar geçmiş tarihli sözleşmeler düzenlemektedirler. Vatandaşlarımız sözleşmeleri mutlaka dikkatle okumalı ve sözleşme tarihini kontrol etmelidir. Tüketicinin, malı veya hizmeti beğenmemesi durumunda satıcıya cayma bildirimi göndermesi ve satıcının yirmi gün içerisinde malı geri alması zorunludur. Ayrıca satış işlemi sırasında satıcı tüketici ile kapıdan satış sözleşmesi yapmak zorundadır” dedi.

Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Servisi görevlisi Nilgün Yüksel de, katılımcı muhtarlara tüketici mevzuatı ve bilinçli tüketim konularında bilgiler verdi. Faturalı alışverişin önemle altı çizen Yüksel, tüketicilerin de haklarının olduğu ve taraflar arasında yapılacak sözleşmelerin önemli olduğu vurguladı. Yüksel, toplantıya katılan muhtarlardan vatandaşların mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için toplantıda kendilerine anlatılan konuları köylerinde ve mahallelerinde vatandaşlara aktarmaları istedi. Yüksel, vatandaşların şikayetlerini kaymakamlıklar bünyesinde görev yapan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlıklarına iletebileceklerini belirtti.

TOPLANTI TEKRARLANACAK

Toplantının sonunda bir açıklama yapan Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Haluk Uysal, toplantı öncesinde tüm köy ve mahalle muhtarlarına ulaşarak, davetiye gönderdiklerini anımsattı. Buna rağmen toplantıya katılımın az olduğuna ve bunun nedenini bilmediklerine işaret eden Uysal, bu nedenle tüketici hakları açısından büyük önem arz eden toplantının tekrarlanmasını kararlaştırdıklarını açıkladı. Uysal, bu sefer düzenlenecek toplantı öncesi köy ve mahalle muhtarlarıyla tek tek görüşeceklerini sözlerine ekledi.