İzmir Devlet Tiyatrosu, Aydın Şükran Güngör sahnesinde geçen hafta Bulgar yazar Stefan Stevan'ın "Jean Darc'ın Öteki Ölümü" adlı absürt bir oyunla sahne aldı.
Aydın valisi ile bayan Coş'un da izlediği oyunun konusu kısaca, "ya Jeanne d'Arc bir çatışmada ölseydi" varsayımından yola çıkılarak kahramanlık, iktidar, din, milliyetçilik gibi kavramları tersyüz eden bir oyun bu oyun.
1431 yılında geçen konu, İngilizlerin işgal ettiği fransada Savaşta ölen fransız direnişçi ve halk kahramanı bir anlamd " kadın efe " sayılan Jeanne d'Arc'ın kahramanlaşmasından korkan engizisyon, parlak bir fikir bulur.. Zinadan ölüme mahkûm olmuş Jeannette adlı bir kadın oyuncudan Jeanne d'Arc rolü yapmasını istiyorlar. Eğer rolünü iyi oynar, af diler, Jeanne d'Arc'ı halkın gözünde küçük düşürmeyi becerirse hayatı bağışlanacaktır. Ya hayatı seçecektir, ya da onurunu korumayı... İktidarını kaybetme paniği içindeki tanrı ile oportünist halkın temsilcisi cellat da ona bu yolculuğunda eşlik ederler.
Tanrı İnsan ve iktidar üçlemesinin sahnelendiği ve Tanrının mucizelerini göstererek bedenleştiği oyunda Cellatın bir anda erkekliğini alması ve sonradan iade etmesi oyunun tek mizahi replikleriydi.İnsan boyunda bir hristiyan haçının dekor olarak yerleştirildiği geri fondan Tanrının bedenleşerek insanlar arasına girmesi ve Jeannette adlı günahkar kadınla diyalogları ve tarihin derinliğinde çok az bilinen bir konunun seçilmesi ve tanrının insanlaştırılması nedenleriyle izleyenlerde birazda, " bitse de gitsek" bakışlarına neden oldu.
Haber ve fotoğraf: Mehmet Özçakır