Balık sezonunun açıldığı bu mevsimin en güzel balıklarından bir tanesi kuşkusuz palamut. Besin değeri diğer balıklara nazaran çok yüksek olan palamut çingene palamudu ile başlayıp, torik haline kadar çeşitlilik gösteriyor. Halk arasında 1 yaşından küçük palamudun çıtırına ‘çingene palamudu’ deniyor. Kestane palamudu, vonoz, zindandelen, sivri, altıparmak, piçuta gibi çeşitleri de olan palamut; başta tava olmak üzere ızgara, tava ve füme şekillerinde hazırlanaibliyor. Çeşidi bol olduğu kadar palamut balığının sağlığımız açısından da pek çok faydası var. Biz de sizler için beslenme ve diyet uzmanları ile palamutun faydalarını, zengin besin değerlerini konuştuk.

Serpil Dokurel / Posta.com.tr | Sağlıklı beslenmenin temelinde yiyecekleri mevsimine uygun tüketmek önemli bir yere sahip. Özellikle de balık çeşitlerinde mevsimini kaçırmayarak, tüketmek gerekiyor. Palamut sezonunun açılmasıyla beslenme ve diyet uzmanına Posta.com.tr okurları için, palamut balığının nasıl pişirilmesi gerektiğini ve faydalarını sorduk.

PALAMUT MEVSİMİNE MERHABA!

Balık sezonunun açıldığı bu mevsimin en güzel balıklarından biri de kuşkusuz palamut. Besin değeri diğer balıklara nazaran çok yüksek olan palamut çingene palamudu ile başlayıp, torik haline kadar çeşitlilik gösteriyor. Halk arasında palamudun çıtırına ‘çingene palamudu’ deniyor. 1 yaşından küçük olan çingene palamut ağustos sonlarına doğru görülüyor. Ardından ‘palamut’ daha sonra da iri haliyle ‘torik’ şeklini alıyor.

Palamutun bunun dışında kestane palamudu, vonoz, zindandelen, sivri, altıparmak, piçuta gibi çeşitleri de var.Tava, ızgara veya fırın şeklinde pişirilen palamut aynı zamanda balık köftelerinde, balık çorbalarında da kullanılabiliyor. Yahni şeklinde yapılabilen, lakerda olarak tüketilebilen palamut, torik zamanı gelince füme şeklinde hazırlandığında da çok lezzetli oluyor. Çeşidi bol olduğu kadar palamut balığının sağlığımız açısından da pek çok faydası var. Biz de sizler için Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülçin Işık ve yine Beslenme ve Diyet Uzmanı Bilge Tanyel ile palamutun faydalarına değindik.

Eylül ayının başlarında balık tezgahlarında en çok rastladığımız palamut balığı; yüksek seviye de omega-3 yağ asidi, A ve D vitaminleri fosfor, magnezyum, selenyum, çinko, iyot, demir, içeren zengin bir besin değerlerine sahip ve yüksek oranda protein içeriyor. Palamudun derisi pullu olmadığından kolay temizleniyor. Ayrıca kılçıkları da iri olduğundan çok kolay ayıklanıyor. Bu sayede pek çok tarifte kendine yer bulabiliyor.

Buğulama, tava ya da ızgara şekli en çok tercih edilen pişirme yöntemleri arasında yer alıyor. Palamutta damak zevkinize göre istediğiniz pişirme yöntemini kullanabilirsiniz. Dyt. Işık, sağlık açısından daha uygun olması açısından kızartma yerine diğer pişirme yöntemlerini tercih etmemiz gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. 

A ve D vitamini bakımından diğer balıklara kıyasla daha zengin olan, yüksek enerji barındıran, protein değeri yüksek olan palamut cinsi balığın faydalarını Diyetisyen Gülçin Işık bizler için açıklıyor.

 

Dyt. Gülçin Işık palamut balığının gelişme çağındaki çocuklar, gençler; anne adayları ve lohusalar için de önemli faydalarına da değiniyor.

Diyetisyen Bilge Tanyel de 100 gr palamut balığının besin değerlerini; "100 gr palamut balığı yaklaşık olarak 180-200 kcal enerji, 21 gr. protein,15 gr. yağ, 250-280 mg. potasyum, kalsiyum, sodyum, demir, fosfor ve A ve C vitaminleri içerir." diyerek özetliyor ve palamutun özellikle cilt güzelliği için de önemli etkilere sahip olduğunu belirtiyor.

Dyt. Tanyel, balığın mevsiminde tüketilmesinin de önemine değiniyor.