Dükkânlarını açamayan esnaf, ne yapacağını şaşırmış durumda. Toplu taşıma araçlarının çalışmadığı, çöplerin toplanmadığı bölge illerinde, en büyük sıkıntıyı yine halk çekiyor. Tepkiler ise ortak: "Millet iradesine kepenk vuramayacaklar."
 
Yüksek Seçim Kurulu'nun bazı bağımsız adayları veto etmesinin ardından ülkeyi savaş alanına çeviren terör örgütü PKK, ortaya çıkan her gelişmeyi şiddet için kullanıyor. Özellikle seçim öncesi bazı askeri birlikler tarafından yapılan nokta operasyonlarını bahane eden örgüt, bölgede hayatı yaşanmaz hale getiriyor. İki hafta önce Tunceli'de 7 teröristin ölü ele geçirilmesinden sonra başlayan eylemler şimdi de Şırnak-Uludere'de öldürülen 12 terörist için sahneye konuluyor. Örgütün bölgede ilan ettiği 3 günlük yas, halkı canından bezdirdi. Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Siirt, Van ve Şanlıurfa'da esnaf tehdit yüzünden kepenklerini açamadı. Toplu taşıma araçlarının çalışmadığı illerde, halk büyük bir mağduriyet yaşadı. Dükkânlarının önünde çaresiz bekleyen Diyarbakır esnafı, ne yapacağını şaşırmış durumda.
 
Şanlıurfa'da da sıkıntı aynı. Dün Suruç'ta AK Parti seçim bürosuna saldırıldı. İlçe halkı, gerginlik çıkarmak isteyenlere tepki gösterirken "12 Haziran'da milletin iradesine kepenk vuramayacaklar." dedi. Bir Suruç esnafı ise yaşadığı sıkıntıyı şöyle anlattı: "Her ayın 16, 17 ve 18'i çek ve senet günüm. Ama dükkanımı açtırmıyorlar. Bu ne vicdana sığar ne de demokrasiye."
 
Terör örgütü, Uludere'de 12 örgüt militanının öldürülmesinden sonra 3 günlük yas ilan etti. Şırnak'ta ilan edilen yas ile ilgili açıklama yapan BDP, kararın Doğu ve Güneydoğu için geçerli olduğunu ve buna uyacaklarını belirtti. Dünden beri örgüt çizgisinde yayın yapan TV ve internet siteleri, esnafı kepenk açmaması konusunda sürekli uyarıyor. Örgütün şehirdeki sempatizanları da esnafı gezerek, "3 günlük yas var, şehitlerimizi sahipleneceğiz. İşyerlerinizi açmayacaksınız." diyerek tehditte bulundu. Belediyenin resmi plakalı toplu taşıma araçlarını çalıştırmaması ve çöpleri toplamaması da eyleme verilen desteğin yanında şehir hayatını yaşanmaz hale getiriyor. PKK'nın yas kararı en çok bölgenin tek büyükşehri olan Diyarbakır'da hayatı olumsuz etkiledi. Diyarbakır'da toplu taşıma araçlarının yüzde 80'ine sahip olan belediye otobüsleri 4 Mayıs'ta olduğu gibi yine seferleri durdurdu. Toplu taşıma araçları parklardan çıkmadı.
 
Belediyeden bağımsız olan bazı küçük dolmuşlar çalıştı ancak yetersiz kalınca halk kendi imkânıyla hastanelere gitti. Bölgede sık sık yapılan kepenk kapatma eylemleri bölgenin oda başkanları ve esnafı tarafından tepkiyle karşılandı. Bölgedeki sivil toplum örgütleri temsilcileri duruma tepkili. İşte görüşler:
 
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl: Esnaf dükkanlarını kökten kapatma durumuna geldi. Kepenk kapattırma, toplu taşıma araçlarını çalıştırmama, çöpleri toplatmama bölge halkına zarar veriyor. Bunlar kendi kardeşine, kendi ağabeyine, kendi babasına zarar veriyor. Bazı esnafımız var ki o gün işyerini açamadığında eve ekmek götüremiyor. Bir esnaf ayda 14-15 gün dükkanını, fabrikasını kapatsa artık oradan ne kazanabilir ki."
 
Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak: "İnsanların hak arayışları demokratik kurallar içinde olmalıdır. Esnafın kepenkleri kapatması bölgenin ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor. Bölgede huzur olmayınca yatırımcılar da bölgeye gelmiyor."
 
DİGİAD Başkanı Alaaddin Korkutata: "Yapılanlar bölgeye yatırımına ciddi bir darbe vuruyor. Eğer bölgede ve ülkede rahat yaşamak istiyorsak ve insanımızı seviyorsak bütün hak ve taleplerimiz demokratik zeminde olmalı."
 
Esnaf tepkili: Hiç vicdanınız yok mu?
 
Terör örgütünün tehditlerine esnaf da tepki gösteriyor. Kepenk açtırmamanın sıkıntısını esnaflar doğrudan yaşıyor. Esnaflar, ödeme günü gelen senetlerini bile eylemler sebebiyle ödeyemediklerini söylüyor.
 
Vanlı esnaf Mehmet K.: "Kepenk kapatmalar yüzünden ödemelerimi yapamaz hale geldim. Çalışan personelimizin maaşını da veremiyoruz. Bunlar olunca huzurumuz da kalmıyor. Bu şekilde ayakta durmamız çok zor."
 
Vanlı esnaf Alaattin A.: "Halk yapılan gösteriler yüzünden dışarı çıkamaz gale geldi. Kepenk kapatıp gösteri yapan Barış ve Demokrasi Partisi'nde ne barış var ne de demokrasi var. Onlar yüzünden halk dışarı çıkıp taksitlerini bile ödeyemiyor. Bunlar böyle yapınca bizim ciğerimiz yanıyor."
 
MİLLETİN İRADESİNE KİLİT VURAMAYACAKLAR
 
Esnaf Kerem E.: "Kepenk kapatmalar yüzünden hangi gün çalışıp çalışamayacağımız belli olmuyor. Sabah gelirken birileri 'açma' diyor açamıyoruz. İşyerini açmak isteyip de açamayan binlerce kişi var. Milletin evine ekmek götürmemesine neden olanlara hakkımı helal etmiyorum."
 
Esnaf Kutbettin Ç.: "Bağlar'da çıkan her olay bizi mağdur ediyor. Bölgenin bütün sıkıntısını Diyarbakır özellikle Bağlar esnafı çekiyor. Kimse bunlara tepki gösteremiyor. Evime ekmek götüremezsem kim bana ekmek verecek? Bu olayların temel nedeni zaten açlık ve yoksulluktur."
 
Esnaf Ali Cemal G.: "Yanımda iki çırak çalışıyor ve ailesini bakıyor. Bir gün kepenk kapatıldığı zaman üç kişi ve ailemizle birlikte mağdur oluyoruz. Korku siyaseti yapılıyor. Biz insanların ölmesini istemiyoruz ama ölenlerin üzüntüsü yaşarken esnafı da mağdur etmemek gerekiyor."
 
Suruçlu esnaf Mehmet Ç.: "Her ayın 16, 17 ve 18'i benim çek ve senet günüm. Bu günlerde taksit parasını getiren borçluların parasını toplayıp bankaya yatırırdım. Şimdi baskı ve tehditle üç gün boyunca kepenk kapattırıyorlar. Bu ne vicdana sığar ne de demokratik insancıl hakka.''
 
Manav D.D.: "Evet belki şimdi tehdit ve baskıyla kepenk kapattırabilirler. Ama şunu bilsinler ki 12 Haziran'da milletin sandığına, milletin iradesine asla ve asla kepenk vuramayacaklar.''
 
İstiklal'de eylem: 26 gözaltı
 
12 PKK'lının öldürülmesine tepki için bir grup BDP'li İstiklal Caddesi'nde eylem yaptı. BDP İstanbul İl Başkanlığı binasına doğru yürüyüşe geçen grup üyelerinden bazıları güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekiplerine havai fişek ve molotof fırlattı. Bu sırada bazı polislerin yaralandığı görüldü. Polis, göstericileri dağıtmak için biber gazı kullandı. Olaylarda 26 kişi gözaltına aldı. Gösterilerden 21 adet molotofkokteyli ile 128 havai fişek ele geçirildiğini açıklandı.
 
CHP de kepenk kapattı
 
Terör örgütünün, Şırnak'ın Uludere ilçesinde öldürülen 12 terörist için bölgede ilan ettiği yas kararına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de uyarak, kepenk kapattı. CHP'nin Diyarbakır birinci sıra milletvekili adayı eski Devlet Bakanı Salih Sümer'in seçim bürosunun kepenkleri indirildi. Sümer, topluma uyduğunu, seçim bürosunu açmadığını belirtirken CHP İl Başkanı Muzaffer Değer, Diyarbakır'da kepenk kapatanlara saygı göstermek için bu kararı aldıklarını söyledi ve ekledi: "Onlar hangi anlamda kapatmışlarsa biz de kapattık." MEHMET ŞÜKRÜ OCAK, diyarbakır
 
Emre Uslu: PKK, Bolu ve Karabük civarında yol kesecek
 
Kastamonu'da Başbakan'ın konvoyuna yönelik saldırıdan günler önce bölgeyle ilgili istihbaratlara dikkat çeken Emre Uslu, yeni bir iddiada bulundu. Today's Zaman'ın internet sitesindeki köşesinde örgütün hedefini batıya kaydırdığına işaret etti: "Oyunun üçüncü bölümünde, PKK önemli hedeflere saldıracak. Hedefler arasında Bolu ve/veya Karabük civarında otoyol/yol kesme ve ses getirecek eylem yapma var. PKK'lılar, yine Kastamonu'da eylem yapan kişiler."
 
Emre Uslu'ya göre batıdaki eylem hazırlıkları Kastamonu'daki saldırıdan sonra başladı. Ölümcül hastalığa yakalanan bir PKK'lı, planın parçası gereği Kastamonu'dan doğuya doğru ilerledi ve Çorum'da teslim oldu. Böylece hedef saptırarak Kastamonu eylemini yapan ekibin batıya ilerlemesini sağladı. Uslu, "PKK'lı unsurların teçhizat ve eğitimlerinin üst düzeyde olduğu ve PKK'daki eğitimlerin ötesinde bir elin bu gruba değmiş olabileceği de belirtiliyor. Bu grupla girilecek çatışmada kayıpların verileceği ifade ediliyor. Bu bakımdan önümüzdeki günlerde Karabük-Bolu hattında PKK'lı unsurların eylemleri olursa şaşırmayacağım." diyor.
 
Emre Uslu hem batı bölgelerinde yaşanan terör eylemleriyle hem de Şırnak, Tunceli ve Van'da operasyonlarda öldürülen militanların cenazeleri üzerine gelişen olayların birkaç yıl önce yapılan bir planın parçası olduğunu iddia ediyor. Ergenekon soruşturmaları nedeniyle söz konusu eylemlerin bu döneme sarktığını söylüyor: "Bu oyunun adı: AK Parti ve Gülen'i bitirme planı. Güneydoğu'da ve batıda aynı oranda gerilimi tırmandırarak BDP ve MHP'nin oylarını artırmak. Zira bu oyunu yazanlar ve oynayanlar gerilimi tırmandırdıklarında BDP ve MHP'ye kolayca oyların AK Parti'den kayacağını çok iyi biliyorlar. Bunu yaparkenki amaçları da AK Parti'nin anayasayı değiştirecek bir oranda Meclis'e girmemesini sağlamak."
 
Gazetecilere kadar yansıyan istihbarat raporlarının neden değerlendirilemediğini soran Uslu, cevabı da kaynaklarından edindiği bilgiye dayandırarak veriyor: "Bunları engelleyecek birimlerin içinde aktif bir grup, özellikle Balyoz ve Ergenekon tutuklusu komutanlara sahip çıkma biçimi olarak müdahaleyi geciktiriyor." Ocak ayında Heronlar tarafından tespit edilmesine rağmen PKK'lılara müdahale edilmediğini savunan Uslu, seçimler arefesinde operasyonların yoğunlaşmasını da manidar buluyor.
 
zaman