Erbil'i izleye izleye resim yapmayı öğrenen Gözolu, sergi bile açtı. Şimdi sıra ikincisinde.
 
53 yaşındaki Ümmü Gözolu, üç çocuk annesi, ilkokul mezunu ve temizlikçi olarak çalışıyor.
 
Kamyon şoförü eşine destek olmak için bu işi seçen Gözolu'nun kaderi ressam Devrim Erbil'in evinde çalışmaya başlayınca değişti. O, ortalığı silip süpürürken Devrim Erbil de resim yapıyordu... Erbil'i büyük bir hayranlıkla izleyen Gözolu "Acaba ben de başarabilir miyim?" diye  aylarca evinde kara kalemle resim yaptı. Sonra onları Erbil'e gösterdi, ressamın "Bunlar çok güzel Ümmü, sende ışık var" sözleri üzerine yağlıboya tabloya başladı. İşte Gözolu, o gün bugündür fırçayı elinden bırakmıyor, hatta resim sergisi bile açtı. Hala temizlik yapıyor, aynı zamanda ikinci sergisine hazırlanıyor. 
 
Her gün tuvalin başında
 
Erbil'in evinde çalışma fırsatı bulduğu için çok şanslı olduğunu belirten Gözolu "Hocamı hep izlerdim. Fırçayı tutuşunu, boyaları karışını, tuvale sürüşünü... Dünyayı unuturdu resmin başında. Çay getirirdim, içmezdi. Konuşurken gözlerini resimden ayırıp kimsenin yüzüne bakmazdı. Neden böyle davrandığını anlayamazdım. Ta ki resim yapmaya başlayana kadar.
 
İşe erken gitmeyecek olsam sabaha kadar resim yaparım. Gün boyunca temizlik yapsam da akşam eve gelince muhakkak 2-3 saat tuvalin başında çalışıyorum. Bu aynı yemek yemeyince acıkmak gibi. Aç kalamazsın ya, öyle işte, duramıyorum resim yapmadan" diyor.
 
26 tablosu satıldı
 
Resim yaparken doğadan ilham aldığını belirten Gözolu, soyut çalıştığını söylüyor. İlk kişisel sergisini 2008'de Bahar Sevinci adıyla açan Gözolu "29 tablomu sergiledim, 26'sı satıldı.
 
Fiyatları 500 ile bin 250 lira arasındaydı. Kazandığım parayla boya ve tuval aldım. Hala onları kullanıyorum. Sergiyi gezmeye gelen ve hikayemi öğrenen herkes çok şaşırdı. 'Demek ki böyle şeylerin eğitimle alakası yokmuş' dediler. Bir dönem Devrim Hoca'dan eğitim aldım.
 
Resim öğretmenliği bölümünde okuyan öğrencilerle beraber çalışıyorduk. Sergimi açınca çok kıskandılar. Onlar da 'Sen temizlikle uğraş, resim yapmak senin neyine' dedi. Ama kimseye kulak asmadım, sevdiğim şeyi sürdürdüm. Resimden para kazanmıyorum. Bu yüzden hala temizliğe gidiyorum. İkinci sergi için çalışmalara başladım, tablolar tamam ama henüz sponsorum yok" diyor.
 
Hanım bari bu akşam resim yapma!
 
ÜMMÜ Gözolu, Devrim Erbil'den sonra en büyük destekçisinin eşi ve çocukları olduğunu söylüyor: "Eşim resim yapabilmem için balkonu bana tahsis etti hatta bazı geceler bana çay bile demledi. Sadece temizlikten geldiğim gün 'Hanım yorgunsan bari bu akşam resim yapma' diyor, onu da beni düşündüğü için söylüyor. Komşularım başlarda 'Başka işin mi yok, çocuk musun sen?' diye beni eleştirdiler ama kimseye kulak asmadım." (star)