Akıllı telefon pazarının dinamik isimlerinden biri olan Xiaomi, hem Türkiye’de, hem de Avrupa’da yükselen bir grafik çiziyor. Özellikle yeni nesil kullanıcıların tercih ettiği Çinli üretici, fiyat performans ürünleriyle göz dolduruyor.

Xiaomi’nin bu yükselişi dünyaca ünlü Fortune Global listesinde de yer buldu. Çinli üretici üst üste ikinci yılında da Fortune Global 500 listesine girmeyi başardı. Xiaomi’den konu ile ilgili yapılan açıklamada şu satırlara yer verildi.

Xiaomi Corporation, kuruluşunun 10'uncu yılında Fortune Global 500 Listesi'nin 422'inci sırasına yükseldi. Listeye ikinci yıldır üstüste girmeyi başaran Xiaomi, 2019 yılında 468'inci sıradan giriş yaptığı listede, en en genç şirket olarak yer almıştı.

Bu yıl 422'inci sıraya yükselen şirketin gelirleri bir önceki seneye göre yüzde 34,8 artarak 29 milyar 795 milyon dolara (205,84 milyar RMB) ulaşırken net kârı ise 1 milyar 453 milyon dolar (34,8 milyar RMB) olarak hesaplandı. Şirket, İnternet Hizmetleri ve Perakende kategorisinde 7'inci sıradaki yerini korumayı da başardı.



Xiaomi CEO’su, Başkanı ve Kurucusu Lei Jun, “Bu yıl Xiaomi’nin 10. Kuruluş yıldönümü. Geriye dönüp geçtiğimiz on yıla baktığımızda dünya genelindeki 19 bin çalışanımız, Mi Fanları, kullanıcılar, iş ortaklarımız ve dostlarımız olmasaydı bu başarıyı elde etmemiz mümkün değildi. 2020 yılı çeşitli radikal değişikliklerle derinden etkilendiğimiz, hepimiz açısından olağandışı bir yıl oldu. Bu zor dönemde bize destek olan herkese teşekkür ediyor ve şükranlarımızı sunuyoruz. Dünyanın her köşesindeki Mi Fanlarına ve kullanıcılara en erişilebilir ve dürüst fiyatlarla sürekli olarak en yenilikçi ürünleri üretme ve sunma taahhüdümüzü sürdürdüğümüzü vurgulamak için bunu bir fırsat biliyorum” dedi.

2010 yılının Nisan ayında akıllı telefonlar ve Nesnelerin İnterneti (IoT) platformuyla birbirine bağlanan akıllı donanımlar üretmek amacıyla kurulan Xiaomi, geçtiğimiz Temmuz ayında Fortune 500 Çin listesine bu yıl üç basamak yükselerek 50'inci sıradan girmeyi başardı. Şirket ayrıca, Boston Consulting Group tarafından 2020 yılında dünyanın en yenilikçi 50 şirketi arasında 24'üncü, 2020 Forbes Global 2000 listesinde ise 384'üncü sırada yer aldı.



Xiaomi, benzersiz "triatlon" iş modeli ve 5G çağındaki öncü konumuyla tüketiciler açısından büyük bir marka değeri taşıdığını ve güçlü büyüme potansiyeli olduğunu göstermeye devam ediyor. Uluslararası pazar araştırma kuruluşu IDC'ye göre, Haziran 2020 itibariyle şirket, satış hacmi açısından dünyanın 4. akıllı telefon markası olmayı sürdürüyor.

Xiaomi, aynı zamanda akıllı donanım geliştirme konusunda uzmanlaşmış 200'ün üzerinde ekosistem şirketine yatırım yaparak Mart 2020 sonu rakamlarına göre akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlar hariç yaklaşık 252 milyon bağlantılı akıllı donanımla dünyanın en büyük tüketici IoT platformunu oluşturdu.

Dünyadaki büyümesine yaklaşık 6 yıl önce başlayan Xiaomi, uluslararası pazar araştırma şirketi Canalys'e göre Haziran 2020 itibariyle faaliyet gösterdiği toplamda 90 küresel pazarın neredeyse yarısından fazlasına tekabül eden 50 pazarda en çok satış yapan ilk beş şirket arasında yer almayı başardı.