Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, Apollon Tapınağının önünden geçen yolun kurul kararıyla kapatılması ve ardından Tapınak önündeki bekçi kulübesinin yıkılması sonrasında yaşanan tartışmaları değerlendirdi.
Şentürk, yolun kapatılması ve bekçi kulübesinin yıkımı ve ardından siyasilerin konuyla ilgili açıklamalarını eleştirerek, “Birinin beyaz dediğini diğer kara diyor. Biz Didim"i yurt içi ve yurt dışında 4 ana öğe etrafında tanıtıyoruz, nedir bunlar; deniz, güneş, iklim ve dünyaca ünlü Apollon tapınağı. Zaten ilçemiz sınırları içinde veyahut yakınında bulunan Priene, Milet, Heraklios antik kentleri ilçemizin tanıtımına katkı sağlıyor. Gelinen sürece bakıldığında Apollon dünyaca tanının bir tapınak. Burası ve etrafı için Koruma Amaçlı İmar planı yapıldı. İlki iptal edildi; ikincisi kurul önünde bekliyor. Buranın arkeolojik sit ya da kentsel sit alanı ilan edilmesi için ve buralardaki binaların tescili için bu kurul kararı bekleniyor” dedi.
Şentürk, yolun trafiğe kapatılmasının iyi olduğunu fakat yola alternatiflerin olmaması nedeniyle ulaşımın olmadığını ve esnafların sefillerini oynadığını kaydederek, “Kurul kararı ile yol kapatıldı. Ne oldu; olan mahalle ve esnafa oldu. Buranın alternatifi olman yolun kapatılmasının doğru olmayacağını aylar öncesinden dile getirmiştik. Şimdi bu yolla ilgili yapılacak çalışma şu olmalı; yola gerekirse bir giriş kapısı yapılmalı ve sadece hafif tonajlı araçlar için girişi sağlanmalı” diye konuştu.
Yıkımı yapılan bekçi kulübesinin durumunu da değerlendiren Şentürk, şunları söyledi: “Bu yer özel bir şirkete ihale yoluyla verilmiş ve yıkım yapılmış. Buraya kepçe ve dozerlerle girmek yanlış ama birde şöyle açıklamalar var; Apollon"un sularına zarar vermiş, yok tahrip edilmiş; böle bir durum yok. Oradaki taşlar Alman kazıcılar tarafından yapılan istinat duvarının taşları. Buranın yıkılması da yanlış ama bu yanlışları hep beraber karşı durmalıyız. Nasıl ki Didim"in bu yıl ki tanıtımlarında birlik ve beraberlik sağlandıysa Didim"in çıkarları noktasında böyle birlik sağlanmalı. Siyasilerin açıklaması ortamı biraz gerdi; bu nedenle makul çözümleri aranmalı” iha