Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin pamuk fiyatlarından memnun olmadıklarını, bu yüzden birçok üreticinin buğday ekimine de ağırlık verdiğini söyledi.
Buğday ekimi için hazırlıkların devam ettiğini anlatan Göven, şöyle konuştu:
''Söke Ovası'nda üretici pamuğunu topladıktan sonra tarlasını sürdü. Arazisini buğday ekimine hazır duruma getirdi. Ancak 10 Ekim'den bu yana bölgeye yağmur yağmıyor. Bundan dolayı arazi tavını kaybetti. Şu anda toprak çok kurak.
Üretici buğday ekimi yapmak için yağmur yağmasını bekler. Ancak bazı üreticilerin yağmurun yağmasını beklemeden buğday ekimi yaptıklarını görüyoruz. Kuru toprağa buğday ekmek çimlenme açısından büyük risk. Üretici bu riski göze alıp ekim yapıyor. Bu da gösteriyor ki pamuk üreticisi buğdaya yönelmiş durumda.''
Göven, pamuk fiyatlarının beklentilerin altında olmasının üreticinin buğdaya yönelmesinde başlıca etken olduğunu ifade ederek,
''Pamuk fiyatları maliyetin altına düştü. 1 kilogram pamuğun maliyeti 1.8 lira. Oysa üretici 1.5 liraya pamuk sattı. Bu yüzden Söke Ovası'nda birçok üretici buğday ekimine yönelmiş durumda. Bizim şu anki tespitlerimize göre Söke Ovası'nın dörtte birine buğday ekilecek. Geçen yıl Söke Ovası'nda 30 bin dönüm alanda buğday ekimi yapılırken, bu yıl 100 bin dönüme çıkacağını tahmin ediyoruz'' dedi.