11-12 Şubat 2012 tarihleri arasında Didim’de düzenlenen Eğitim Programına Genel Merkez Basın Yayın ve Sosyal İşler Sekreteri Zülfikar Kartal Akçay, Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Kaldık, Dev- Sağlık İş Sendika Uzmanı Menderes Tutuş, İzmir Şube Denetleme Kurulu Üyesi Ergun Demir, SES Aydın Şube Başkanı Eyüp Curun, SES Didim Temsilcisi Bülent Akın ve 50’si bayan toplam 80 kişi katıldı.
“TÜRKİYE BÜYÜK SAĞLIK HAKKI MECLİSİ AÇILACAK”
Eğitim Programı öncesinde SES Aydın Şube Başkanı Eyüp Curun Türkiye Genelinde SES Genel Merkezinin organize ettiği “Genel Sağlık Sigortası atıyor” konulu basın açıklamasını okudu.
Curun yaptığı basın açıklamasında Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi’nin 11 Martta Ankara’da açılacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü, “Genel Sağlık Sigortasının (GSS) 1 Ocak 2012’de bütünüyle yürürlüğe girdiğini hükümet herkese müjdeledi, “gözünüz aydın!”, “Artık herkes güvence kapsamına alındı” dedi! Vatandaşta ise tam aksine “hasta olursam ne olacak?” endişesi içerisinde, neredeyse paniğe dönüştü. Haksız da değil, acil hizmetler paralı; Sağlık Bakanının çok değil daha birkaç yıl önce “kim ki yüzde30’dan fazla fark ücreti istiyor, amacı sağlık hizmeti değil, kar etmektir” dediği özel hastanelerde fark sınırı –resmen- yüzde 100’lerde. Bizler sağlık çalışanlarıyız ama aynı zamanda bir vatandaş olarak “hasta olursak ne olacağız?” sorusu, bizim için de geçerli. GSS’nin doğurduğu doğuracağı sorunlara karşı sağlık hakkımız için bir araya gelelim. Nasıl, kim çağırıyor? Davet bizden: sahiplenmek, katılmak sizden / hepimizden; yapılacaklara karar vermek de hepimizden Diyoruz ki her ilde bizler sağlıkçılar olarak davet edelim, Şubat sonuna kadar İl Sağlık Hakkı Meclisi kurulsun. Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi’nin açılışını hep birlikte 11 Mart Pazar günü coşkulu bir törenle Ankara’da yapalım. 11 Mart sonrası? Raporlarda dile getirilen mağduriyetler ve muhtemel sıkıntılara yönelik yapılabileceklerin yanı sıra Türkiye ölçeğinde milyonlarca kişinin katılımını hedefleyen büyük bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Türkiye’de yaşayanlar belki de bu çapta, bu tarzda ilk kez doğrudan katılım olanağı bulacaklar. Sonucu muhataplarına ileteceğiz ve taleplerimizin gerçekleşmesi için yine hep birlikte işin takipçisi olacağız. Sağlık hakkımızı kazanacağız. Çünkü Türkiye’de yaşayanlar buna layıktır”
Basın açıklamasının ardından başlayan eğitim programında ilk olarak Dev- Sağlık İş Sendika Uzmanı Menderes Tutuş slayt eşliğinde “Kapitalizm, Sermaye ve Emek” konusundan bilgiler verdi. İki gün sürecek eğitim programında “Sağlık Ve Sosyal Hizmet Alanında Gelişmeler, Toplumsal Cinsiyet, Örgütlenme ve Mücadele Stratejileri,” konularında konuşmacılar tarafından katılımcılara bilgiler verilecek