Son dönemde sosyal medyada paylaşılan bazı haberlere göre forum sitelerinde izinsiz olarak yapılan karikatür paylaşımları hak sahipleri tarafından davalar açılmaya başlandı. İddialara göre forum sitelerinin sahipleri polis nezaretinde emniyete çağırılıyor ve ifade veriyor.

Ekşi Sözlük'te de yer göre özellikle ünlü karikatüristler Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem'in açtığı iddia edilen davalarda birçok kullanıcı, site sahibi ve benzeri kişi emniyete çağırılıp ifade verdi. Ayrıca birçoğundan da belli bir oranda telif ücreti de istendiği iddialar arasında yer alıyor. Davaların sebebi ise ticari kullanım. Ancak dava edilen sitelerin birçoğunun ticari bir site olmadığı ve aralarında kişisel blogların bile yer aldığı belirtiliyor. İddialar arasında avukatların karikatür başına 18 bin TL istediği bilgisi de yer alıyor. 

Konuyla ilgili olarak Erdil Yaşaroğlu Twitter'da bir açıklama yaptı ve iddiaların doğru olmadığını, sosyal medyadan sevilen karikatürleri paylaşabileceklerini belirtti. Zincir paylaşımda izin alınmadan, ticari amaçlarla yapılan paylaşımlara karşı telif hakkının savunulduğu belirtildi:



Sosyal medya ise bu durum karşısında ikiye bölünmüş durumda. Bazı kullanıcılar karikatüristleri haklı bulurken, bazıları ise ticari olmayan kullanımlar için atılan bu adımın doğru olmadığını ve kişisel siteler ile forumların bu kapsamda değerlendirilemeyeceğini belirtiyor. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce kim haklı? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.