Akıllı telefon pazarında satışların azalmaya başladığı bilinen bir gerçek. Ancak bu azalma bazı markalar için ciddi bir krize dönüşmüş durumda. Ürünlerini yüksek fiyatlardan satıp ikonik birer ürün haline getirmesiyle bilinen Apple cephesinde işler iyi gitmiyor. Markanın son mali çeyreğinde bir öncek yılın aynı çeyreğine göre iPhone modellerinde yüzde 12'lik bir gelir kaybı yaşamasının ardından şimdi de piyasaya sürdüğü iPhone modellerinin sayısında da büyük bir artış yaşandı.

Dünyanın önde gelen araştırma şirketi IDC'nin açıkladığı verilere göre dünya çapında 2019 ikinci çeyreğinde piyasaya sürülen telefon sayısında yüzde 2.3 oranında bir düşüş yaşandı. Bu düşüşten en çok etkilenen marka ise yüzde 18.2 ile Apple'ın iPhone modeli oldu. Geçen yıl aynı dönemde 41.3 milyon adet iPhone modelini piyasaya süren Apple, bu yılın aynı döneminde ise 33,8 milyon telefona ulaşabildi. Apple'ın pazarı payına baktığımızda yüzde 22.7 ile Samsung ve yüzde 17.6 ile Huawei'nin ardından yüzde 10.1 ile üçüncü en büyük telefon markası olduğu  görülüyor. 



Bu arada aynı raporun bir önceki çeyrek sonuçları içeren sürümünde de Apple'ın piyasaya sürdüğü telefon sayısında düşüş yaşanmıştı. 2019 birinci çeyreğinde iPhone'un pazar payı yüzde 11.7 idi. 

Raporda Apple'dan sonra en büyük düşüş ise diğer kategorisindeki markalarda yaşanıyor. Bu kategorideki markalar yıllık bazda yüzde 8'lik bir düşüş yaşamış görünüyor.

Yaşanan bu keskin düşüşün birden çok sebebi bulunuyor: iPhone modellerinin eskisi gibi inovasyon sunamaması, fiyatların (ABD için bile) yüksek kalması, Türkiye gibi pazarlarda güdülen fahiş fiyat politikası gibi sebeplerden dolayı iPhone modelleri eskisi kadar satmıyor. Ayrıca Çin merkezli Huawei, Xiaomi, Oppo, OnePlus gibi markalarla Güney Koreli Samsung gibi rakiplerin gelişmiş Android telefonlar sunması da iPhone'un işini zorlaştıran nedenlerden biri.

IDC rakamlarına baktığımızda ise Samsung'un geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5.5 oranında daha fazla telefon piyasaya sürdüğü görülürken, Huawei'de bu artış yüzde 8.3 oldu. Çin merkezli Xiaomi için yüzde 0.2 oranında daha az telefon piyasaya sürdü. Bir diğer Çin merkezli telefon üreticisi OPPO'da ise artış az olsa yüzde 0.2 oldu.

Raporun İngilizce olan orijinaline IDC'nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.