Kuru incirdeki ihracat sorununun son günlerde Ege Bölgesi ve Aydın"da tartışma konusu olduğunu anımsatan Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, yaşanan sorunla ilgili olarak hazırladıkları raporu Dış Ticaret Müsteşarlığı"na ilettiklerini belirterek, “Yıllardır kuru incir ihracatımızı ve ihraç fiyatlarını sınırlayıcı bir unsur olarak gördüğümüz ilk yükleme tarihinin, "Erken-Geç" tartışmasının bir yana bırakılıp ülkemizin menfaatleri dikkate alınarak belirlenmesi uygun olacaktır” dedi.
Türkiye"deki kuru ve taze incir üretiminin Büyük ve Küçük Menderes Havzaları çevresinde ve özellikle Aydın"da yoğunlaştığına dikkat çeken Posacı; “Her yıl Ege İhracatçı Birliklerinde tüm incir ihracatçılarının katılımıyla gerçekleşen genel kurul toplantısında, gümrük beyannamelerinin ilk kayda alınış tarihi yani "ilk gemi" olarak tabir edilen ilk yükleme tarihi belirlenerek Dış Ticaret Müsteşarlığı onayına sunulmaktadır. Bu da son yıllarda en büyük sorun olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

“İHRACATTAKİ SORUN ALICIYI BAŞKA ÜRÜNLERE YÖNLENDİRİYOR”
İncirin insan sağlığı için çok önemli ve insanların sevdiği leziz bir ürün olduğuna dikkat çeken Posacı, ilk yükleme tarihi uygulamasının incir üreticisini olumsuz yönde etkilediğini iddia ederek, “Kuru incir rekoltesinin yüksek olduğu dönemlerde, ilk yükleme tarihinin geç açıklanması nedeniyle sezon başında tüccar ve ihracatçının ürün alımlarında isteksiz davranması, ürün piyasa fiyatları ve dış piyasada belirsizlik yaşanmasına neden olmaktadır. Bu belirsizlikten etkilenen alıcı ülkelerin siparişleri geciktiği gibi, birçok müşteri ürünün erken olgunlaştığının bilinmesine rağmen ilk yükleme tarihinin geç açıklanmasının nedenlerini anlayamadıklarını ifade etmektedirler. Özellikle Uzak Doğu ülkelerine sevkiyatın en az 1 ay sürmesi nedeniyle, yeni sezon ürününü pazara ulaşması oldukça uzun bir zaman almakta, Ramazan Ayı"nın her geçen yıl daha önce gelmesi nedeniyle de Ramazanda kuru incir tüketiminin yoğun olduğu Müslüman ülkelerin kuru incir talebinin yeni sezon ürününden karşılanması mümkün olmamaktadır. Dış piyasadaki alıcıların Türk kuru inciri dışında alternatif olabilecek diğer ürünlere yönlenmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu. -iha