Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Apple markalı telefon, tablet ve bilgisayarların en sevilen özelliklerinden biri de kaybolursa veya çalınırsa Find My adı verilen ağ üzerinden rahatça takip edilebilmesi ve telefon üzerindeki verilerin yok edilebilmesi. Apple'ın Türkçeye sadece "Bul" diye çevirdiği ve şu ana kadar dünya üzerinde yüz milyona yakın insanın Apple cihazlarını bulmasını sağlayan bu özel uygulama artık Android telefonlara da geliyor.

Raporlara göre Google, Apple'ın Find My özelliğine rakip düzeyde bir cihaz bulma ağı üzerinde çalışıyor. Google Play Servislerinin en son beta versiyonunun programlama ara yüzünde keşfedilen Spot isimli bir sistem de bunu doğruluyor. Bu da Google'ın yeni sistemine Spot (yer, nokta) adını vereceğini açığa çıkardı. 9to5Google'ın belirttiğine göre Spot sistemi halihazırda Android telefonlarda olan Cihazımı Bul sisteminin üzerine inşa edilecek.


Apple Find My özelliği sayesinde kayıp cihazlar takip edilebiliyor ve uzaktan kullanılmaması için kilitlenebiliyor.

Apple 10 yılı aşkın süredir Find My sistemi üzerinde çalışıyor. İlk Find My iPhone (iPhone'umu Bul) veya Find My Mac (Mac'imi Bul) sistemini 2010'da tanıtmış ve sosyal yer-paylaşım sistemi olan Find My Friends (Arkadaşlarımı Bul) sistemi ile birleştirerek tamamını Find My (Bul) adlı tek bir sisteme dönüştürmüştü.

Apple Find My özelliğini bu yılın 20 Nisan etkinliğinde AirTag'i tanıtmadan biraz önce 7 Nisan'da üçüncü parti, yani Apple sahiplerinin Apple olmayan cihazlarını da takip edebilmesi için genişletmişti. Şirket şimdiye kadar yüz milyonlarca insanın Find My özelliği sayesinde unuttukları, kaybettikleri veya çalınan cihazlarına ulaşabildiğini aktarmıştı.

Apple'ın kayıp cihaz bulma uygulamasına baktığımızda Google'ın şimdilik bu konuda oldukça geride kaldığı açık bir gerçek. Fakat belli ki Google yeni Spot servisi ile bu açığı kapatmayı planlıyor. Eğer gizli görevde bir devlet görevlisi değilseniz telefonların kaybolduğunda veya çalındığında bulunmasını sağlayan Cihazı Bul özelliğini açmanızı öneririz. Apple telefonlar bu özellik açıldığında kapalıyken bile takip edilebiliyor. Fakat tabi ki telefonun takibi için iCloud hesabının şifresinin bilinmesi gerekiyor.