Didim Ticaret Odası Salonunda yapılan toplantıya Belediye Başkan Vekili Serdar Topal, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Ümit Soneren, 75.Yıl Sanayi Sitesi Dernek Başkanı Mehmet Şahin, Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Metin Destici ve çok sayıda sanayi sitesi esnafı katıldı.
Toplantıda konuşan Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver Hukuki olarak verilen kararda herkesin hassas olması gerektiğini söylerken “3091 sayılı karar göre bu durum değerlendirilecek. Biz de bir heyetle önümüzdeki hafta içerisinde Ankara"ya gitmeyi, Tarım ve Turizm Bakanlıklarında bu konuda bilgi almayı hedefliyoruz. Yapacağımız ziyaretlerde buranın mera olmadığını ispatlamaya çalışacağız.”şeklinde konuştu.

“BELEDİYENİN HUKUKSAL OLARAK YAPACAĞI BİRŞEY YOK.”
Ardından yerin hukuki durumuyla ilgili açıklamalar yapmak üzere konuşan Avukat İbrahim Önal dosyayı inceleme imkanı bulduğunu ve çarpıcı durumların olduğunu söylerken “Bu yerle ilgili aynı mahkeme, aynı yeri hem belediye"ye hem de hazine adına tescilini yapmış. Daha sonra yeri belediye"ye vermiş. Didim Asliye Hukuk Mahkemesinde karar vermiş ve 1108 parsel taşınmazın mera vasfında olmadığını söylüyor. En son kararda ise belediye"nin tapu kaydı iptal edilmiş ve karar kesinleştirilmiş.2009 yılından itibariyle yer mera özel siciline kaydı yapılmış. Benim kanaatimce belediyenin burada hukuksal olarak yapacağı bir şey kalmamış.”ifadelerine yer verdi.

“BU MEN KARARINI VALİ BİLE KALDIRAMAZ.”
Önal toplantıda yapılması gerekenlerle ilgili olarak ta şunları kaydetti; “3091 sayılı karara göre, sizler tecavüzcü olarak kabul edilmişsiniz ve men kararı verilmiş. Kaymakamlık bu karardan dönemiyor; Valilikte bunu kaldıramıyor. Men kararı idari yargı yolu dışında da kaldırılamaz. İlk olarak acil ve öncelikli durum men kararının bertarafı için idari yargı yoluna başvurulmalı.”dedi.

“İDARİ MAHKEMEYE MEN KARARININ KALDIRILMASI İÇİN BAŞVURACAĞIZ.”
Esnafın kendisinin rıza zoruyla buraya getirilmeye çalışıldığının açıklanması gerektiğini dile getiren Avukat Önal “Burayla ilgili belediye meclis kararları incelenecek. Kiminizden işgaliye, kiminizden kira parası alınmış. Zira belirli hukuki çerçeve içine girmişsiniz. Maliki rızasında girmişsiniz. Yeni malik"in sizi normal mahkeme yoluyla sizi buradan çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Bizde bu durumu kanıtlarız. Çünkü esnafın yıllar öncesinde burayla ilgili su faturası ve vergi levhası var mı var. Bunun sonucunda 3091 sayılı men kararını hukuka göre doğru olmadığını, İdari mahkemeye men kararının kaldırılması için başvuracağız.”dedi.
3091 sayılı karar için yürütmenin durdurulma kararı alınamayacağını bildiren Önal, “Esnaflarımızın tümü, aynı anda ve zamanda dava açarsa bunun sosyal bir sorun olduğunu mahkemeye anlatılırsa, mahkemenin durumu ivedilikle inceleyeceğini düşünüyorum. İptal edilmezse son durum yine böle olur.”dedi. Mera Kanunun 2007 yılında çıkan yeni yasanın ek 3. Maddesinin içeriğiyle ilgili bilgiler veren Önal “Bu madde tam da sizin içinde bulunduğunuz durumu anlatıyor. Hukuken bu maddede yol açık ama işin içine siyasi irade giriyor.3091 sayılı karar iptal edilirse, sizi normal yolla çıkartmak isteyecekler. Bu da uzun bir süre; Bu yol kullanılırsa bu yerlerin adınıza tahsisi mümkün…bu da şu şekilde olacak; buranın ifrazı yapılacak, arsa değerleri belirlenecek, içine yasal faizde eklenerek ödemeler yapıldıktan sonra yerler tahsis edilecek.”ifadelerine yer verdi.
Önal konuşmasının sonunda işin çözümünde hukuki kısmın bu şekilde olacağını duyurdu. iha