Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Dünyanın dijitalleşmesiyle her sistem dijital ortama aktarılıyor. Sıradaki değişiklik oy kullanma sisteminde yaşanabilir. Buna göre zarfla oy kullanma dönemi artık bitebilir.

AK Parti ve MHP’nin seçim kanununda değişiklik teklifi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Gündemde seçimlerde oy kullanma sisteminin değiştirilmesi düşüncesi de bulunuyor.



Daha önce bir kaynak "Türkiye oy zarfı kullanan iki ülkeden birisi. Bu, birçok soruna yol açıyor. Bunu Yüksek Seçim Kurulu'na da, muhalefete de önermeyi düşünüyoruz" ifadelerine yer vermişti. Ardından bu konu Yüksek Seçim Kurulu (YSK) gündemine taşındı. Oy kullanma yönteminde zarf seçeneğinin bırakılması gelecekte gerçekleşebilir.

Yüksek ihtimal bu değişiklik 2023 seçimlerine yetişmeyecektir. Ancak önümüzdeki yıllarda elektronik oy kullanma sistemi ve çipli kimlik kartı gibi teknolojiler gündeme gelebilir. Korona virüsün de hayatımıza girmesiyle insanların kalabalık ortamlardan kaçındığı düşünülürse oy kullanma yönteminin değişmesi oldukça yararlı olabilir. Dünyada oy pusulasının zarfa konulduğu sadece iki ülke kaldı. Dijitalleşen dünyada değişime gitmek şart. Bu sebeple Türkiye için de oy sisteminin değişmesi öneriliyor.

Nüfus cüzdanlarının tamamının çipli kimlik haline gelmesi durumunda parmak izine dayanan elektronik sistem kullanılmaya başlanabilir. Bu sisteme tam olarak geçmek de zaman alacağı için 2023'ün sonuna kadar değişikliklerin uygulanması şimdilik mümkün görünmüyor.