AYTO Yönetim Kurlu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, mesleki eğitim konusunda Aydın"daki işsiz ve mesleksiz vatandaşlara ellerinden gelen destekleri bugüne kadar verdiklerini, bundan sonra da destek vermek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Sanayi ve Ticaret Odaları"nın koordinasyonunda gerçekleştirilen Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) ve Aydın Çıraklık Eğitim Merkezi ile ortaklaşa yapacakları projeler hakkında bilgi veren Dokuzlu, “TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirilecek Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) kapsamında katılımcılara iş garantili, maaşlı mesleki eğitim verilmesi hedeflenmiştir. 5 yılda 1 milyon kişinin iş bulması hedeflenmekte olup, proje için gerçekleştirilecek donanım ve eğitim yatırımı tutarı 120 Milyon TL olacaktır. Her yıl yaklaşık 200 bin kişiye iş piyasasının gereksinim duyduğu niteliklerin kazandırılması için eğitim verilecek ve işletmelerde staj yapma fırsatı sunulacaktır. 81 ilde 111 meslek okulunun mesleki eğitim kalitesi artacak ve yenilenen meslek okullarında eğitim verecek 2 binden fazla öğretmenin niteliklerini arttıracak hizmet içi eğitimler düzenlenecektir. Katılımcılara, eğitimleri süresince günlük 15 TL ücret ödenecek, iş kazası sigorta primleri karşılanacak olup, eğitim sürecini başarıyla tamamlayanların istihdam edilmeleri ise TOBB ve Ticaret – Sanayi Odaları"nın koordinasyonunda gerçekleştirilecektir. Proje kapsamındaki iş akışı ise şöyle olacaktır; Odalar yerel eğitimli iş gücü talebi konusunda ön çalışma yapacaklar, bu çalışma ile şirket talepleri konusunda ihtiyaç listesi belirlenecek ve hem işverenler istihdam sağlayacak, hem de işsiz sayımız azalacaktır” şeklinde konuştu.
“Aydın Çıraklık Eğitim Merkezi ile el ele vererek 15-30 yaş arasında meslek sahibi olmayan kişilerin meslek sahibi yapacağız” diye Dokuzlu, şunları söyledi: “Aydın"da 13 bin 500 civarında 15-30 yaş aralığında işsiz ve mesleksiz insanımız var. Proje kapsamında öncelikle kendi üyelerimiz arasında çırak çalıştırmak isteyenlere ulaşacağız. Meslek sahibi olmak isteyenler, haftada 1 gün Çıraklık Eğitim Merkezi"nde mesleki konuda eğitim görecek, 5 gün ise işyerinde çalışacak. Bu eğitim süresi 2 yıl sürecek. Bu kapsamda kaza sigortasını devlet karşılayacak. İş verenlerimiz de asgari ücretin yüzde 30"undan aşağı bir ücret olmamak kaydıyla çıraklara maaş ödeyecek. Bu eğitim ve çalışma sürecinin sonucunda çıraklarımız altın bileziği koluna takacak. Bu tip çalışmaların oda olarak sosyal sorumluluğumuz çerçevesinde olduğunu düşünüyoruz”