Ege Üniversitesi Tarih Bölümünden, Aydınlı Prof. Dr Sabri Sürvegil"in, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü akademisyenleri Dr Hilal Ortaç, Dr Olcay Yapucu ve Dr Cihan Özgün ile birlikte yaptıkları çalışma ile Aydın ilindeki ekonomi ve ticaret hayatının tarihsel gelişimi ve değişimi kitaplaştırdı.
AYTO Kültür Yayınları"nın dördüncü eseri olan “Değişim Sürecinde Aydın” adlı Kitap AYTO Meclis Salonu"nda düzenlenen tanıtım töreniyle kamuoyuna tanıtıldı. Törede AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail hakkı Dokuzlu, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Sabri Sürvegil ile AYTO meclis ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Kitap da kaybolmuş bir çok meslek ve bunların yerine zaman içinde gelen meslekleri de ayrıntılı bir şekilde belirtiyor. Kitabını tamamlanması aşamasında Aydın Ticaret Odasına destek için başvuran Sürvegil hocaya destek veren Aydın Ticaret Odası kitabın basımını üstlenerek Aydın için önemli bir kültür hazinesinin kazanılmasında önemli rol oynadı.
Tanıtım töreninde konuşan Sürvegil bugüne kadar yapılmamış bir çalışma ile Aydın İli ve İlçelerindeki tarihsel ekonomik değişimi kitaplaştırdıklarını ifade ederek, “Özellikle ticaretteki değişimin toplumsal hayatı nasıl değiştirip etkilediğini görmeye ve okuyuculara göstermeye çalıştık. Osmanlı belgelerinden dönemin eski mesleklerini ve bugün bu mesleklerin yerine hangi mesleklerin geldiklerini ortaya koyduk. Osmanlı arşivlerindeki ticaret ve meslekler ile ilgili bilgileri grafiklendirdik. Amacımız geçmişten bugüne ticaretteki tarihsel değişimi Aydın İli özelinde ifade etmekti. Aydın Ticaret Odası"nın desteği ile bunu yapabildiğimize inanıyorum” dedi.
AYTO Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu da, mesleklerin tarihsel gelişimi ve değişimini görmek açısından kitabın önemli bir kaynak olduğunu söyleyerek, Aydın Ticaret Odası olarak 4.ncü kültür yayınlarını basmış olmanın gururunu yaşadıklarını kaydetti.
Tanıtımın töreninin sonunda Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ve Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız Prof. Dr Sabri Sürvegil ve kitabın hazırlanmasın da emeği geçen akademisyenlere plaket sundu. -iha