Sağlık Bakanlığı tarafından İtalya"dan ithal edilen 500 bin dozluk domuz gribi aşılarının Türkiye gelmesinin ardından Aydın İl Sağlık Müdürlüğü"ne gönderilen 5 bin 500 dozluk ilk parti aşı ile öncelikli olarak il genelindeki sağlık personellerinin aşılanmasına başlandı. Aydın 4 No"lu Sağlık Ocağı"nda startı verilen aşılama çalışmalarında ilk aşıyı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı yaptırdı.

Aşısını yaptırmadan önce il genelinde yürütülecek aşılama çalışmaları hakkında bilgiler veren Hüsnü Tırpancı, “Aşılama gönüllülük esasına dayalı. Yani aşı olmak istemeyen personeli aşılamak zorunda değiliz ama biz onları aşının etkilerini ve faydalarını anlatacağız. Güvenilirliğini anlatacağız, onların onayına bırakacağız. Olmak isterlerse aşılarını olacaklar, olmak istemezlerse imza karşılığı ve neden olmak istemediklerini bize belirten bir yazıyla birlikte aşı yapmayacağız. Aşı olmayan sağlık personelinin niye olmadığını tespit ekmek için olan formu gibi olmayan bir form hazırlayacağız. Fakat biz özellikle bir sağlık personelimizin aşı olmasını istiyoruz. Çünkü bu hastalıkla en fazla karşı karşıya olacaklar sağlık personelidir. Hem kendi sağlığı açısından, çünkü günde onlarca kişiyle karşı karşıya kalıyorlar. Hem de bu hastalığı alıp evindeki yakınlarına taşımaması için sağlık personellerinin aşılanmasını istiyoruz” dedi.

1 HAFTADA ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAK

İl genelindeki tüm sağlık kurumlarında aşılama çalışmalarının yapılacağını açıklayan Dr. Tırpancı, “İlimizde 100 tane sağlık ocağımız mevcut, 8 tane büyük devlet hastanemiz var.Aynı zamanda üniversite hastanemiz ve özel hastanelerimiz mevcut. 112 Acil Servis istasyonlarımız, Ana Çocuk Sağlığı Polikliniklerimiz ve Verem Savaş Dispanserlerimizin tamamında aşı uygulaması gerçekleştireceğiz. İl genelinde görev yapan bin 600 tane ebe hemşiremiz var. Hepsi 3"er aşı yapsa, bu uygulama 1 günde biter. Ancak biz bunu çok kısa değil de uzun zamana yaymak istiyoruz. Bugün il merkezine dağıtım yaptık. Yarın sabah bunların aşılaması tamamlanmış olacak. Yarından itibaren de ilçelerimize aşı dağıtımına başlayacağız. Bu hafta içerisinde ilimiz genelindeki sağlık personellerinin aşılamasını tamamlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

4-5 AY İÇERİSİNDE 318 BİN KİŞİ AŞILANACAK

İl Sağlık Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmalar kapsamında risk grubunda 318 bin kişi olduğunu tespit ettiklerini açıklayan Tırpancı, risk altında olmaları nedeniyle ilk olarak sağlık personellerinin aşılanacağını ifade etti. İlk partide gelen aşı miktarının yeterli olmaması nedeniyle diğer grupların daha sonra aşılanacağını kaydeden Tırpancı, şunları söyledi: “İlimizdeki gebe sayısı, sağlık çalışanları, 6 ila 35 yaş grubu üstü, ulaşım, yangın, güvenlik, dışarıda çalışan personelimiz, yine şeker hastalığı, akciğer hastalığı olan hastalarımız, silahlı kuvvetler mensupları, emniyet ve jandarma gibi kolluk kuvvetleri, 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlar, okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve üniversite öğrencileri ile 6 ay ile 24 yaş arası geri kalan nüfusu hesap ettiğimizde 318 bin civarında bir nüfus yapıyor. Bu bizim 4-5 ay boyunca aşılayacağımız nüfus sayısı. Yani ilk başta gelen bunun tamamı değil, sadece sağlık personelini ilk etapta aşılayacağımız için ona yeterli aşı geldi”

Sağlık personellerinin ardından henüz hacca gitmemiş olan hacı adaylarının öncelikli olarak açılanacağını kaydeden Tırpancı, aşılama çalışmaları kapsamında halkın domuz gribine karşı bağışıklık düzeyini yükseltmek istediklerini sözlerine ekledi.
Konuşmasının ardından domuz gribi aşı formunu imzalayan Tırpancı, Aydın"da domuz gribi aşısını yaptıran ilk kişi oldu. Tırpancı"nın ardından İl Sağlık Müdür Yardımcıları Bekir Sıtkı Şahin, Cemal Sezgin ve Ramazan Tozlu, Tıbbi Meslekler Şube Müdürü Hakan İl Atik ve Eğitim Şube Müdürü Zekeriya Dönmez ile Aydın Tabip Odası Genel Sekreteri Erdoğan Payza formu imzalayıp, domuz gribi aşılarını yaptırdılar./iha