Kuşadası"nın dünyaca ünlü turistik çarşılarındaki esnaflar, “Artık bıçak kemiğe dayandı” diyerek ayaklandı. Royal Caribbean isimli şirkete ait Splendour of the Seas ve Brilliance of the Seas isimli gemilerdeki yolculara, Ağustos ayı başında bir hafta arayla Türkiye"yi terör ülkesi gibi gösteren bildirilerin dağıtılması nedeniyle oluşan tepki dinmek bilmiyor.
Son olarak Orient Bazaar, Grand Bazaar, Barbaros Hayrettin Paşa Bulvarı, Liman Caddesi, Kahramanlar Caddesi ve Sağlık Caddesi gibi Kuşadası"nın dünyaca ünlü turistik çarşılarında faaliyet gösteren işyeri sahipleri yürüyüş düzenledi, basın açıklaması yaptı ve suç duyurusunda bulundu.
Bilindiği gibi Royal Carribbean isimli gemi şirketine ait Splendour of the Seas isimli gemi Kuşadası limanına yanaşmadan önce geminin kaptanı Tommy Nyseter imzasıyla Türkiye"yi terör ülkesi gibi gösteren bir bildiri dağıtılmış, olay büyük yankı uyandırmıştı. On gün sonra da yine aynı şirkete ait Brilliance of the Seas isimli gemide kaptan Erik Tengelsen imzasıyla aynı bildiri dağıtılmış ve Kuşadası çarşısındaki esnaflar işyerlerinin önüne bildiri asarak protesto eylemi yapmıştı.
Kuşadası çarşı esnafı, işyeri önüne asılan parkartlı protesto eylemini bir adım daha öteye taşıdı. Orient Bazaar, Grand Bazaar, Barbaros Hayrettin Paşa Bulvarı, Liman Caddesi, Kahramanlar Caddesi ve Sağlık Caddesinde işyeni bulunan turistik çarşı esnafı bir araya gelerek yürüdü. Kervansaray önünden başlayan yürüyüş, Barbaros Hayrettin Paşa, Sağlık Caddesi, Kahramanlar Caddesi, Belediye önü güzergahını izleyerek Uğur Mumcu ve Basın Şehitleri Anıtı önünde son buldu. Anıt önünde hazırladıkları basın bildirisini okuyan Kuşadası esnafı, daha sonra topluca adliyeye giderek, Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığına; bildiriyi dağıtan gemi şirketi, bildirileri imzalayan gemi kaptanları ve gemilerin acentaları hakkında suç duyurusunda bulundu.
Uğur Mumcu ve Basın Şehitleri Anıtı önünde okunan basın açıklamasında, bildiri krizi özetlenerek, gemilerde dağıtılan bldirilerin asıl amacının Türkiye"ye gelen turistleri, bilinen adıyla önerilen işyerlerine götürerek yüksek miktarda hanut elde etmek olduğu belirtildi. Kuşadası çarşı esnafının hazırladığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “Royal Caribbean İnternational ve onun yerel işbirlikçileri, yüksek miktarda kazanç elde etmek amacıyla hem ülkemizin güvenli bir turizm ülkesi olmadığını ifade etmekteler hem de turistlerin yakın bir tehdit altında olduklarını söyleyerek ülkemize gelen turistlere aslı astarı olmayan bir korku salmaktan çekinmemektedirler. Acenta yetkililerinin anlaşma yapıp komisyon almadığı hiçbir dükkana turist sokulmamakta ya da turistin girmemesi için benzeri bildirilerle önlem alınmaktadır. Bu durum nedeniyle çarşılarda bıçağı kemiğe dayamıştır.”
Uzun yıllardır acentaların getirdikleri turisti anlaşmalı dükkanlara götürerek yüzde 45"lere varan komisyonlar aldıklarına vurgu yapılan basın açıklamasında, turistlere ucuz seyahat satıldığın, komisyon oranlarında artış sağlamışlar ve seyahat bedelinin bu komisyon oranlarından tahsil edilir hale geldiği de kaydedildi. Söz konusu sistemin Türkiye"yi pahalı turizm ülkesi konumuna soktuğu ve ticari ahlaka zarar verdiğinin altı çizilen basın açıklaması şöyle devam ediyor: “Esnaf düzeyindeki orta ölçekli ticaret artık yok olma noktasına gelmiştir. Ancak bu acentalar, yüksek ticari kâr beklentileri karşısında bu durumdan en ufak bir rahatsızlık duymamışlardır. Ekmeğinin peşinde olan ve yalnız bırakılmış esnaftan bir kısmı mecburen sistemin içine dahil olmuş, bir kısmı ise yok olup gitmiştir. Ülkemiz, özellikle de Kuşadasımız en güvenli turizm ülke ve kentlerindendir. Güleryüzü ve hoşgörüsü ile meşhurdur. Kentimizde münferit bir takım olaylar dışında organize hiçbir eylem yaşanmamıştır. Buna rağmen, Royal Caribbean İnternational isimli acentanın böyle bir bildiri ile topyekün bir ülkeyi ve kenti karalaması karşılığında haksız kazanç sağlamaya çalışması hiçbir ahlaka ve vicdana sığmaz. Bu bildiriyi yayınlayanlar ile ilgili gerekli hukuki mücadeleyi başlatılmış bulunuyoruz. Cumhuriyet Başsavcılığı"na suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca, ilgililere karşı her türlü hukuki girişimde bulunacağız. Royal Caribbean İnternational isimli firma yetkililerini, yerel işbirlikçisi acenta ve şahısları, yıllardır esnafın tepesinde bir giyotin gibi asılı duran bu tehdite karşı gerekli tedbirleri almayıp, girişimde bulunmayan tüm yetkilileri kınıyor ve onları Kuşadası halkına şikayet ediyoruz “