Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Aydınpost'a abone olun

Aydınpost'a Google News'te abone olun

Apple kullanıcılarının cihazlarını överken savunduğu yönlerinden biri de Apple cihazlara virüs bulaşmaması. Aslında bu durum bir şehir efsanesinden ibaret. iPhone, iPad, Macbook ve iMac’ler kendilerine has işletim sistemleri sayesinde daha iyi korunuyorlar bu bir gerçek. Fakat zararlı yazılım bulaşması imkânsız cihazlar değiller. Epic Games/Apple davasında ortaya çıkan son belgeler 2015 yılında iPhone’larda çok büyük bir virüs salgınının olduğunu gösteriyor.

Epic GamesiPhone ve iPad’lerde bulunan App Store ile Android cihazlarda bulunan Google Play Store üzerinde, başta Fortnite olmak üzere uygulamalarında Apple ve Google’ı devre dışı bırakacak bir direk ödeme sistemi sunmuştu. Kullanıcıya daha ucuz bir şekilde uygulama içi satın alma deneyimi sunan bu sistem Apple ve Google’a tek kuruş getirmediği için haliyle uygulamaların anında uygulama mağazalarından kaldırılması ile sonuçlanmıştı. Özellikle Apple bu davranışı affetmeyerek mahkemeye taşımıştı. Geçtiğimiz günlerde bu mahkemede ortaya konulan belgeler ve yazışmalar şirketlerin skandala varan gizli işlerini ortaya çıkarmıştı.

Bugün bu skandallara bir yenisi daha eklendi. Apple ile Epic Games arasındaki davada ortaya sunulan şirket içi yazışmalara göre 2015 yılında tam 128 milyon iOS (iPhone ve iPad) kullanıcısı XcodeGhost adlı bir zararlı yazılıma maruz kaldı. İşin ilginç kısmı bu virüs internet sitesinden veya kullanıcıların yaptığı bir hatadan değil, direk olarak App Store’dan indirdikleri uygulamalardan bulaştı.



Xcode normalde Apple uygulamalarının geliştirilmesi için bir platform. Apple sunucularının yavaşlığı nedeniyle 2015 yılında Xcode’u Apple dışından edinen geliştiriciler ise bu virüsün yayılmasının baş sorumlusu. App Store’daki 2500’den fazla uygulamaya bir şekilde bulaşan bu virüs bunları indirenlerin de cihazlarına giriş yapmış. Bu 2500 uygulama toplamda 203 milyon defa indirildi ve bu süreçte 128 milyon cihaz zararlı yazılımda etkilendi. Virüslü uygulamalar içinde Angry Birds 2 gibi popüler uygulamalar da yer alıyor.

Bir Apple çalışanına göre virüsü indiren kullanıcılardan %55’i Çinli kullanıcılar. App Store’daki virüslü uygulamalar Çin’de 66 milyon kullanıcı tarafından indirilmiş. ABD’de ise 18 milyon kullanıcı uygulamaları indirmiş. Bu gelişmelerden sonra Apple güvenlik önlemlerini arttırma yoluna gitmiş. Özellikle de geliştiriciler tarafından App Store’a yüklenen uygulamalardaki denetimleri arttırmış.

Epic Games ile Apple arasında başlayan hukuki mücadele bu hafta ABD mahkemelerindeki davalarda görülmeye başlandı ve daha ilk haftadan teknoloji devlerinin birçok sırrı ortaya döküldü. Bakalım bu dava boyunca daha nelerle karşılaşacağız…