Sağlık Bakanlığı, kendilerini evde sağlık hizmeti görevlisi gibi tanıtarak hastalara cihaz, malzeme veya hizmet pazarlamaya çalışanlara karşı önlem olarak personelin tek tip kıyafet giymesini kararlaştırdı.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, evde sağlık hizmetlerinde yapılan yeni düzenlemeleri yayımladığı genelgeyle duyurdu.

Şencan, bu hizmetle ilgisi olmayan bazı özel firma veya kişilerin, Sağlık Bakanlığı görevlisi olduklarını öne sürerek hastalara tıbbi cihaz, demirbaş malzeme veya hizmet pazarlamaya çalıştıkları yolunda ihbar ve şikayetler ulaştığını belirtti.

Şencan, iyi niyetli olmayan bu girişim ve uygulamalardan vatandaşların maddi ve manevi zarar görmesinin önlenmesi amacıyla evde sağlık hizmetlerinde görevli personelin hizmet sunumu sırasında tanınmasını sağlayacak hizmete özgü tek tip kıyafet giymesi kararı alındığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Hizmet verilen hastaları ve personelimizi korumaya yönelik örnek bir kıyafet tasarımı yapılarak pilot olarak uygulanmış ve yönergede tanımlanmak suretiyle ülke çapında evde sağlık hizmetlerinde görev yapan tüm personel tarafından giyilmesi yararlı görülmüştür.''

HASTA NAKİL ARAÇLARI
Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönergede personel kıyafetleri ve hasta nakil araçlarıyla ilgili düzenlemeye gidildi.

Değişiklikle evde sağlık hizmetlerinde görevli tüm personelin, hizmet sırasında yönergede öngörülen hizmete özel kıyafeti giymesi mecburi hale getirildi.

Evde sağlık hizmetlerinde hasta nakil aracı olarak kullanılacak taşıtların da belirli standartlara sahip olması gerekecek.

İlk kez hasta nakil aracı ruhsatı alacak araçlar 5 yaşından büyük olmayacak. Daha önce ruhsat alan ve 5 yaşını dolduranların ise 2 yılda bir teknik ve tıbbi araç gereç muayeneleri yapılacak, uygun olanların izinleri 15 yaşına kadar uzatılabilecek.

Araçlarda yön bulmayı kolaylaştırmak için yön bulma cihazı bulunacak.

Hasta kabininde hava sirkülasyonunu sağlayacak klima ve havalandırma sistemi gibi teknik donanım, ısıtma ve aydınlatma sistemleri olacak. Sedye üst hizasındaki tavanda elle tutunma yeri bulunacak.

Üzerinde Sağlık Bakanlığı ve evde sağlık hizmetlerinin logosu, evde sağlık hizmetleri başvuru numarası, ''Evde Sağlık Hizmetleri Hasta Nakil Aracı'' ibaresi bulunacak araçlar, hizmete özgü bir görünümde olacak.

DİŞ HİZMETLERİ
Evde bakım hizmeti kapsamında sunulan ağız ve diş sağlığı hizmetleri ağız ve diş sağlığı merkezlerince yürütülecek.

Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönergeye göre ağız ve diş sağlığı evde sağlık birimleri, ağız ve diş sağlığı hastaneleri ile ağız ve diş sağlığı merkezleri bünyesinde oluşturulacak.

Hizmetin yönetimi, birimler arasındaki iletişim ve koordinasyon il müdürlükleri bünyesindeki koordinasyon merkezince sağlanacak.