Tüketicilerin en büyük tehdit olarak adlandırdıkları e-mail trafiğindeki spam yüzdesinde düşüş yaşanıyor. Güvenli içerik ve tehdit yönetimi çözümleri lideri Kasbersky Lab’in açıkladığı rakamlara göre, haziran ayı içerisinde bu oran, Mayıs ayındakine oranla %2 azaldı.

Ancak şirketin yaptığı açıklamaya göre, aynı dönem içerisinde, spam mailler aracılığıyla kullanıcıların bilgisayarlarına sızmak için yeni teknikler de kullanılmaya devam ediyor. Mesela tatil sezonuyla birlikte, zararlı bir ekle birlikte gelen sahte otel rezervasyon bildirimleri artış gösteriyor. Bu tipte bir dolandırıcılığa maruz kalmamak için kullanıcıların, internet üzerinden seyahat satın alırken özellikle dikkatli olmaları ve hiçbir saygın seyahat acentesinin dosyalarını sıkıştırılmış formatta göndermeyeceğini hatırlamaları gerekiyor.

Trafik cezalarına dikkat

Daha önceleri spam e-mail gönderenler, alıcıyla arkadaş olmak istediği iddia edilen bir kızın fotoğrafının yanı sıra zararlı bir kodun bulunduğu sosyal mühendislik hilesini kullanıyordu. Haziran ayında, bu fotoğraf temasının, sahibinin rızası olmadan internete fotoğraflar yerleştirmek alanında yasal bir tehdit yollayan yeni bir türü keşfedildi. Bahsedilen fotoğraflar, e-postaya sıkıştırılmış bir arşiv olarak ekleniyordu.

Fotoğrafla ilgili en sık kullanılan bir diğer hile ise trafik cezalarıyla ilgili sahte bildirimler. İletiye eklenen arşiv, sözde gözetim kameralarınca kaydedilen trafik suçu fotoğraflarını içeriyor gibi gözükse de aslında zararlı bir koddan başkası değil.

Spam ileticilerinin 2012’de en büyük silahı Euro 2012

Spam e-mail ileticilerinin bir diğer hile malzemesi ise Euro 2012, Avrupa Futbol Şampiyonası oldu. Spam ileticileri, bu organizasyonun yarattığı ilgiye kayıtsız kalamadılar. 2012’n,in başından itibaren şampiyonayla ilgili zararlı mesaj iletimini sürdüren saldırganlar, yılın ilk yarısında şampiyona biletleri ve ev sahibi şehirlerde daire kiralama gibi tekliflerle kullanıcılara ulaştılar. Haziran ayında ise, turnuvaya özel spam reklam yapan futbol sitelerinin gelişimine tanıklık ettik.

Kaspersky Lab Kıdemli Spam Analisti Maria Namestnikova konuyla ilgili olarak, “Spam’in toplam e-posta trafiğindeki yüzdesi düşmeye devam ediyor. Bu düşüş oranı çok çarpıcı olmasa da, bazı ciddi değişimlerin gerçekleştiği sinyalini de bize veriyor” dedi. teknoloji