Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı. Çiçek, 1 Mayıs"ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanmasına ilişkin kararın imzaya açıldığını söyledi.
1 Mayıs"ın Taksim"de kutlanılmasına yönelik taleplerle ilgili olarak, şöyle konuştu: “Bizim arzumuz, toplantıların, devletin, mülki makamların, valiliklerin, kaymakamlıkların daha evvel ilan ettikleri yerlerde yapılmasıdır. Çünkü biz de siyasi partiler olarak miting yaparken her istediğimiz yerde değil, önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyoruz. Mesela biz mitingi hiçbir zaman Kızılay"da, Meclis"in önünde yapmadık partiler olarak. Bütün siyasi partilerimiz Sıhhiye"de ya da Tandoğan"da yaptı. İstanbul"da da ilan edilmiş yerlerde yaptı. İlan edilmiş yerlerde bu toplantıların yapılmasını hem arzu ediyoruz hem de teşvik ediyoruz ve destekliyoruz. Onun dışındaki çaba ve gayretler kamu düzeni, kamu barışı açısından böylesine anlamla bir günün mahiyeti ve kamuoyunda değerlendirilmesi açısından bunun önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Çiçek, “Biz bu güne özel bir toplantı mekanı ilan etmiyoruz. Bütün meslek kuruluşları kendi düşüncelerini ifade etmek ister miting şeklinde ister protesto şeklinde ifade etmek istiyorsa önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyorlar. Dolayısıyla bunlar önceden ilan edilmiştir. 1 Mayıs hesaba katılarak plan yapılmış ilanlar değildir. Herkes oralarda bu düşüncelerini, bu kanaatlerini açıkçı ifade edebilirler. Buna bir engel yok. Onun dışındaki hususlar çeşitli sebeplerden dolayı doğru değildir. İşte sürtüşmeler, tartışmalar o zaman başlıyor. Bir taraftan böylesine önemli bir gün ama öbür tarafta yasaları yok farz ederek bir tartışma açmak bence faydalı olmaz” diye konuştu.

Çiçek, yaşanan olaylardan görünen hususun, terörle mücadelede çok kapsamlı bir çaba ve gayret sürdürülmüş olmakla birlikte, bir kısım yasa dışı örgütlerin bu tür toplantıları istismar etmesi olduğunu belirterek, “Düzenleyicilerin bu düşüncede, kanaatte olmadığını biliyoruz ama buna rağmen bu toplantılara katılmak suretiyle bir kısım insanların mallarına, canlarına zarar verdiğini, kamu malına zarar verdiklerini geçmiş tecrübelerde gördük. Bunun için de vatandaşlarımızın, işçi kardeşlerimizin son derece uyanık olmaları ve bunlara fırsat vermemeleri gerekir. Emek ve dayanışma günü hayırlı olsun” dedi.

TATİLİN MALİYETİ FAZLA
1 Mayıs"ın tatil günü olmasını arzu etmediklerini ifade eden Cemil Çiçek, şöyle konuştu: “Çünkü tatilin getirdiği ilave bir sürü yükler var. Türkiye, dünya büyük bir ekonomik durgunluk içerisindeyken, 1 günlük kayıp en az 2 katrilyon liradan aşağı değildir. Bunun toplu sözleşmelerden gelen sıkıntıları var. Başkaca maliyetleri var. Rekabet gücünü azaltan yanları var. Çünkü o gün tatil olunca fabrikalar, iş yerleri çalışmayacak. İşlemler gecikecek. Bütün bunlar hesaba katılarak tatil olma mecburiyeti de yok. Dünyanın her tarafında da bu tatil olarak