Önemli olanın yöneticilerin en uygun olan hareket tarzını seçmesi olduğunu söyleyen Başbuğ, "TSK gerekirse bunu da yapar. Ama gerek var mı? Evet bütün çareler için uğraştık olmuyor, o zaman TSK onu da yapar. Daha uygun çareler varken, siz onları yapmadan neden o konuya gidiyorsunuz?" dedi.

Başbuğ, Amerika'daki temaslarının ardından Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin soruları üzerine mayınlı arazilerin temizlenmesi tartışmalarını değerlendiren Başbuğ, bu konuda bir iletişim noksanlığı yaşandığını ifade etti. "İletişim noksanlığı olunca, konu farklı boyutlara gidiyor. Daha küçük boyuttayken daha çözümsüz noktaya gidiyor" diyen Başbuğ, bu konuda kendilerinin bir eksiği olduğunu zannetmediğini ama yine de olabileceğini söyledi.

Bazı kişilerin TSK'nın neden mayınlı arazileri temizlemediğini sorduğunu hatırlatan Başbuğ, şöyle devam etti: "Bu mayınların toplanması için elinizde bir yığın hareket tarzı var. Önemli olan yöneticilerin en uygun hareket tarzını seçip onları ortaya koyması. Bir ateş varsa ateşi elle mi almak lazım yoksa maşa ile mi almak lazım? Ama gerekirse elle de alırsın. Önemli olan en uygun olan. TSK olarak en uygun hareket tarzının NAMSA olduğunu düşünüyoruz. Çünkü tecrübeli. TSK gerekirse bunu da yapar. Ama gerek var mı? Evet bütün çareler için uğraştık olmuyor. O zaman TSK onu da yapar. Daha uygun çareler varken, bunlar varken siz onları yapmadan neden o konuya gidiyorsunuz? Mayınlı alanı temizlediğiniz zaman birilerinin buna sertifika vermesi lazım. Biz veremeyiz. Geçerli değil. Ana NAMSA yapıyor. Elbette zaman süreç kaybedildi. Keşke daha önce çözülse. Ama eğer bir problem varsa en uygun hareket tarzı ile yapılması lazım. Bütün bunları bir tarafa bırakıp bu olayı kullanarak bilmem ne yaparak TSK'nın güvenlik konularına bakış açısını sorgulayama kimsenin hakkı yoktur. TSK'yı güvenlik ile ilgili konularda eleştirmeye kimsenin hakkı ve yetkisi yoktur. Birinci derecede askeri yasak bölge, ikinci derecede askeri yasak bölgesini kaldıracak mısınız? Böyle bir şey olur mu? Bu konuda iletişim konusunda aksaklıklar oldu. Olmamasını temenni ederdik. Önemli olan sorun için birden fazla hareket tarzı varsa en önemli hareket tarzını seçmektir. Ateş varsa elinizde maşa varsa maşa ile alın. Maşa yok bina yanacak o zaman elimizi de sokarız; eliniz yanar o zaman ama olsun."