Sıcaklık Artışları, Su ve Enerji Maliyetleri Üreticiyi Vurdu

Son Yıllarda Küresel iklim değişikliği ve enerji maliyetleri tarım sektöründe ciddi sorunlara yol açmaktadır. 

Artan sıcaklıklar, azalan yağışlar ve kuraklık nedeniyle Barajlardan verilen su miktarının azalması ve kısıtlanması bu durumu daha da zorlaştırmakta ve zeytin, incir, kayısı, kestane, pamuk, üzüm gibi birçok ürünün veriminde düşüşe, rekoltesinde azalmaya, kurumasına ve telef olmasına sebep olmaktadır. 

Sıcaklıkların Mevsim Normallerinin Üzerinde Seyretmesi ve Su Sıkıntısının Yaşanması Üreticilerimizin elini kolunu bağlamış durumdadır. 

Mazot Son 7 Yılda 9 Kat Arttı
Üreticinin girdi maliyetlerindeki artış ne yazık ki üretmiş olduğu ürüne yansımadı.

Örneğin; Geçtiğimiz Sene 20 ₺ Civarı Olan Taze incir Fiyatı  Bu sene Kalitenin Yüksek Olmasına Rağmen 25-30 ₺ Bandında Seyretmesi Rekolte Düşüklüğünden dolayı üreticiyi Düşündürüyor.

Yakıt ve Enerji maliyetlerindeki büyük artış, çiftçilerin üretim maliyetlerini ciddi şekilde artırmıştır. Son yedi yılda çiftçinin kullandığı mazot beş liradan kırk beş liraya çıkarak dokuz kat artmıştır. Bu durum, üretim maliyetlerini artırmış ve gıda enflasyonunu da yükseltmiştir.

Devletimiz, çiftçilerimizin en önemli gider kalemi olan mazottaki vergi yükünü azaltarak üretim maliyetlerini düşürmelidir. Bu sayede çiftçinin üretim maliyetini %50’ye yakın düşürecek olup gıda enflasyonuna sa doğrudan etki ederek vatandaşımız alım gücünü artıracaktır. 

Bunun yanı sıra özellikle dışa bağımlı olduğumuz fosil yakıtların kullanımını azaltarak Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ve modern sulama sistemlerinin teşvik edilmesi tarımda sürdürülebilirliği artıracaktır.

Güneş, rüzgar ve bio enerji gibi alternatif enerji kaynaklarına yapılacak yatırımlar, üretim maliyetlerini düşürerek çevresel etkilerin azalmasına yardımcı olacaktır.

Su ve Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması için Sürdürülebilir Tarım ve Çevre Anlayışıyla Fosil Yakıtlarından ve Vahşi Sulamadan vazgeçilmesi,  modern sulama yöntemlerine geçilmesi, doğal kaynakların korunması ve tarımsal üretimin devamlılığını sağlanması gerekmektedir. 

Ayrıca, modern sulama sistemlerine verilen destekler, suyun daha verimli kullanılmasını sağlayacak ve üretim verimini artıracaktır. 

Devletimizin bu alanda sunmuş olduğu teşvikler, hibe destekleri ve kredi destekleri, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini açısından oldukça önemlidir.

IPARD Kapsamında 80 Milyon Avro Hibe Makale: IPARD Kapsamında 80 Milyon Avro Hibe