Dünya"da ilk kez bir köyde uygulanan bu uygulamanın mimari ise; köyde yaşamını sürdüren ve şu an itibariyle 4 Edebiyet Dergisinin Genel Yayın yönetmenliğini yapan Sökeli Şair ve Kültür insanı Güven Pamukçu… Pamukçu"nun girişimleri ile Dünyanın ilk köy Dergisi olan Akköy Kültür,Sanat ve Edebiyet dergisi de ülkemizin ve dünyanın birçok yerine ulaşıyor.
10 yıldır Akköy"de sokak adları Egeli yazar, şair, ressam ve tiyatrocuların adları ile anılırken, resmi olarak başlatılan, bu ugulama Akköy"detarih ve sanatı birarada barındırıyor. Tarihi Akköy ise 1820'lerde,Ege adalarındaki Rum nüfusu azaltmak için Osmanlı Rumlarının yerleştirildiği bir köy olarak bilinirken, O zamanlar bağcılık, zeytincilik, tütün, kumaş ve kuyum ticaretiyle zenginleşen köy; 1922'de 1.Dünya Savaşı'nda boşaldı. 2 yıl boş kalan köye 1924 yılında Yunanistan'dan ilk mubadiller yerleştirildi. 1936 ve sonrasında Bulgaristan-Yugoslavya'dan getirilip yerleştirilen Türklerin ortak yaşadığı bir köy haline gelen Akköy, tütüncülükle geçinen bir yerleşim yeri haline geldi. Tütüne uygulanan kota ve Tekel'in özelleştirilmesinden sonra, sulu tarıma elverişli olmadığı köyde Zeytincilik tekrar özendirilse de, ekonomik durumu hızla bozulan Akköylüler, geçim zorlukları nedeniyle Didim'de, turizmde vasıfsız eleman olarak çalışmaya başladılar.

“CUMHURİYETİN 50.YILINDA KÖYÜN DURUMU”
Köy"ün Milet harabelerine yakın olması nedeniyle geçmişte 200 Hiristiyan ailenin ikamet ettiği bir okul ile bir kilisenin mevcut olduğu da öğrenilirken, köyün okulunda 40 öğrenci ve bir öğretmen olduğu, köyün bir mahallesinde Hıristiyanların diğer bölgesinde Müslümanların oturduğu biliniyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında Nahiye Müdürlüğü'nün bulunduğu bir zamanlar çevre köylerin öğrencilerinin de geldiği okulun ve jandarma karakolunun yer aldığı Akköyde, Cumhuriyetin 50.Yılında yaptırılan ve şu an köy meydanında muhtarlık binasının önünde yer alan merme sütunda ise Akköy"ün hane, nüfus(bay-bayan), okul, yol, su, elektrik ve geçim kaynağı anlatıldığı görüldü.Bugün ise 450 hane ve 1.400 civarında nüfusa sahip olan tarihi köyde, Dünyadaki bir uygulamanında ilk yeri oldu. Çıkarılan yasanın sonucunda köylerdeki sokaklara ad verilmesinin yasallaştırılmasının ardından 2000 yılında Dünya"ya örnek olacak bir uygulamaya da ev sahipliği yaptı.

“EGELİ SANATÇILARIN ADLARI 20 SOKAKTA YAŞATILIYOR.”
Dönemin köy Muhtarı Adnan Parlak zamanında Akköy"de yaşayan Edebiyatçı ve Şair Güven Pamukçu"nun projesi ve girişimiyle köydeki 20 sokağa Egeli yazar, şair, ressam ve tiyatrocuların adı verildi. 1999 yılında Akköy Kütüphanesini köye kazandıran Pamukçu o dönem koşul olarak köyün sokaklarına yazar, şair, ressam ve tiyatrocuların adlarının koyulması şartı getirmişti. 2000 yılında yapılan ve Dünyada tek olan uygulama neticesinde Akköy"deki 20 sokağa hayatta olan olan ve sanatçıya yaşarken değer verilmesi mesajı altında sokaklara Şair Atilla İlhan, Yazarlar Samim Kocagöz,Halil Kocagöz, Tiyatrocu Şükran Güngör, FerzanGürel, Yazar Muzaffer İzgü, Sennur Sezer, Mustafa Kemal Yılmaz ve Adnan Özyalçıner gibi önemli kişilerin adları verildi. Pamukçu Akköy"deki çalışmasından sonra yine aynı uygulamayı Sökeye bağlı Yuvaca köyünde de yaptığı öğrenilirken, yaptığı bu çalışmalardan dolayı bir çok yerden ödül ve plaketle onurlandırılan Pamukçu"nun bu ödülleri almayarak en büyük ödülünün bu olduğunu konusunda düşünceleri köylülerle paylaşıyor.
Yüzyıllık Akköy"de tarihin ve Sanatın bu denli içinde yer alması köy halkını da sevindirirken Köy Muhtarı Halit Dülgeroğlu ise Tütün"ün köylerinde yok olmasından sonra köylünün yeni geçim kaynağının zeytincilik olduğunu söylerken “Eski bir yerleşim yeri olan köyümüzde tarihsel yapılar var, sanatın ve felsefenin doğduğu Miletin hemen yanında ama biz tarımla ilgili de çalışmalara yaparak köyümüzde kooperatif kurma fikrimiz var. İleri de köyümüzle ilgili proje çalışmaları olabilir ama kentsel sit ve tarihsel sit alanı olan köyümüzde halkımız geçimini artık tarımdan yapıyor. Bizde bununla ilgili işin içine turizm de katarak ve bundan da faydalanarak köyümüzün kalkınması için çalışacağız” dedi. -iha