Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı"ndan, Adana Savcılığı"na atanan İlhan Cihaner"in yürüttüğü İsmailağa Cemaati soruşturmasını, yetki kendisinde olduğu gerekçesiyle alan Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal hakkında soruşturma açılması talebiyle açılan dava dün görüldü.

Ankara 1"inci İdare Mahkemesi"nde dün görülen duruşmaya, Cihaner ve avukatı Turgut Kazan ile Adalet Bakanlığı yetkilileri ve Şanal"ın avukatı Süleyman Sanlı katıldı. Cemaat soruşturmasının örtbas edildiğini söyleyen Cihaner, duruşmada şu iddialarda bulundu:

“Ben soruşturmayı gizli yürütmekle suçlandım. Soruşturmalar gizli yürütülür, gazetelerde ilan edilmez. Özel yetkili savcılıkla aramızda yetki tartışması çıkınca Bakanlığa yazı yazdım. Özel yetkili savcı Osman Şanal"ın yetkimi kaldırmaya yetkisi olup olmadığını sordum. Herhangi bir cevap verilmedi.

İsmailağa Cemaatine mensup kişiler, okul öncesi çocuklara eğitim veriyordu. Bu suçtur. Vatandaştan yardım adı altında para topluyorlardı. Konuyla ilgili bir medya patronu bakanla görüşmüştür. Gerekli talimatlar verilmiştir. Madem bu soruşturma hukuka aykırıydı, o halde neden şüpheliler "Anayasal düzeni zorla yıkmaya teşebbüs" ile suçlandılar. Ayrıca bakanlık davaların nereye açılacağını söyleyemez. Ya anlamıyorlar ya da cahiller.

Çocukların cinsel istismarından tutun, İstanbul"da bir medresede çocukların çıplak fotoğraflarının çekilip aleyhlerinde kullanıldığına dair yazışmalar vardı. Bunlara bakılmamıştır. Gizlilik diye bir şey bırakılmamıştır. Göstermelik olarak bir iki yerde arama yapılmıştır. Asıl suç delillerinin bulunacağı İstanbul ve Erzurum"da etkin soruşturma yapılmamıştır. Çocukların cinsel tacizi, Adalet Bakanı"nın ve bazı siyasilerin davaya etki etme çabaları, ihaleye fesat suçları, bunların hiçbiri soruşturulmamıştır.”

Bakan Çiçek niye aradı?

Avukat Kazan ise Cihaner"in İsmailağa Cemaatine yönelik başlattığı soruşturma sırasında dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından arandığını anımsatarak, “Bir bakan bu konuda neden bir savcı arar” diye sordu. Şanal"ın avukatı Süleyman Sanlı ise Cihaner"in soruşturmayı tüm özel yetkili savcılardan gizlediğini, soruşturmanın hukuka aykırı olduğunu iddia etti.