Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) dün yaptığı açıklamaya göre, Türkiye, Lübnan, Irak ve Ürdün’deki Suriyeli mültecilerin toplam sayısı 200 bini aştı. UNHCR, yıl sonuna kadar 185 bin Suriyeli mültecinin bu ülkelere geleceğini tahmin ediyor ve planlarını buna göre yapıyordu.

UNHCR sözcüsü Adrian Edwards, İsviçre’nin Cenevre kentinde Reuters Television’a yaptığı açıklamada, gelecek ay ortasında yeni bir plan açıklayacaklarını belirterek bu ay hızlanan mülteci akışında Türkiye’yi ön plana çıkardı. Suriye’de önceki günkü operasyonlarla bu ayın en kanlı günü yaşanırken Türkiye’ye 24 saatte 3500 Suriyeli’nin geçtiği ve toplam sayının 78 bini aştığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu geçen hafta Hürriyet’e açıklamasında mülteci sayısının 100 bine ulaşması halinde Suriye sınırları içinde güvenlikli bölge oluşumunun söz konusu olacağını belirtmişti. Türkiye 30 Ağustos’taki BM Güvenlik Konseyi toplantısında “güvenlikli bölge” talebini seslendirecek. Fransa ise Suriye’de kısmen uçuşa yasak bölge fikrini yeniden gündeme getirdi. Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian bunun mümkün olduğunu, fakat tüm Suriye hava sahasının kapatılmasının “savaşa girmek” anlamına geleceğini vurguladı.