CHP"nin İstanbul adayı Kılıçdaroğlu, "21"inci yüzyılda Düyun-u Umumiye İdaresi İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nde taht kurmuş" dedi

Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde Türkiye Seyahat Acentaları Birliği"nde yaptığı açıklamada, Kadir Topbaş"a İBB"ye bağlı 23 şirketle ilgili “Bilançoları neden açıklanmıyor, eğer açıklanmazsa pazar günü ben açıklayacağım” demişti. Topbaş ise ilgili yerlere bilançoların verildiğini, bilgi edinme yasası çerçevesinde müracat edenlere de bu bilgilerin verileceğini söylemiş, Kılıçdaroğlu"nu da ”Zaten yapacağı iş bu, becerdiği iş bu, yani hafiyelik“ diyerek suçlamıştı. Kılıçdaroğlu Üsküdar"da bulunan Kafkas Kültür Derneği"ne dün yaptığı ziyarette İBB iştiraklerinin bilançolarını açıkladı. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

GEREKÇELER ÜRETİYOR: İBB"ye bağlı 23 büyük şirketin bırakınız en ince ayrıntısını, bilançoları, gelir gider tabloları dahi İstanbullulara açıklanmamıştır. Topbaş"a bunları açıklayın dediğimizde, "Bunlar anonim şirkettir. Bunların genel kurulları yapılır. Kendi denetçileri vardır"gibi gerekçeler üreterek şirketlerin mali yapılarını kamuoyundan gizlemeyi yeğlemiştir.

TOPBAŞ"IN SÖZÜYDÜ: Topbaş açıklamadığı için 23 şirketten 21"inin ticari karlarını zararlarını borçlarını ve öz sermayelerini zorunlu olarak biz açıklıyoruz. Sayın Kadir Topbaş"ın İstanbullular"la verdiği sözü Topbaş değil biz yerine getiriyoruz.

2 MİLYAR $ BORÇ: 21 şirketten üçü zarar, 18"i ticari kâr beyan etti. Zararların toplamın 17 milyon 950 bin lira, kalan 18 şirketin ticari kârı da 296 milyon 565 bin lira. Bu sonuçlar olumlu gibi görünmekle beraber bilançolar incelendiğinde farklı bir tablo ortaya çıkmaktadır. 21 şirketin 31 Aralık 2007 tarihi itibari ile kısa ve uzun vadeli borçları 2 milyar 407 milyon 524 bin TL. dolar kuru esas alındığında bu şirketlerin borcu 2 milyar 63 milyon 710 bin dolardır.

İDO"NUN GİDERLERİ: Bilançoların yakından incelenmesi durumunda İDO"nun 283 milyon 741 bin lira tutarında kanunen kabul edilmeyen gideri bulunmaktadır. Bu giderlerin neler olduğunu Sayın Topbaş"ın açıklamasını bekliyoruz. İBB şirketlerinin bu karlılıkla borçlarını döndürebilmeleri için ciddi yapısal kararların alınması zorunludur. Açıkça görülmektedir ki şirketlerin yıllık bilanço karları ile üzerlerindeki borç yükü arasında 1"e 10 oran vardır. Yani şirketler yıllık karlarını 10 yıl üst üste koyup biriktirdikleri zaman ancak ana para borçlarını karşılayabilmektedirler.

HAZİNEYE DE BORÇLU: Topbaş bir röportajında Gürtuna"dan belediyeyi borçsuz devraldığını açıkladı. Büyükşehir belediyesinin şirket borçları dışında Hazine Müsteşarlığı"na da 2 milyar 321 milyon lira borçlu.

İÇ AÇICI DEĞİL: Mali yapı hiç de iç açıcı değil. Borcun faizini ödemek için bile yeniden borçlanıldığı ortaya çıkmıştır. Bu sağlıksız yönetim anlayışı olarak başka tablo ortaya çıktı. Belediyenin raylı sistem gelirleri, yangın, sigorta ve vergi gelirleri, emlak vergisi gelirleri, ilan asma tahsisi bakım ücreti gelirleri, servis araçları ruhsat izin harcı gelirleri, ilan ve reklam gelirlerinin önemli bir kısmı 2022 yılına kadar ipotek altına alınmış borçların geri ödenmesine tahsis edilmiştir. Düyun-u Umumiye İdaresi, 21"incu yüzyılda İstanbul Büyükşehir Belediyesine taht kurmuştur. İBB"nin saydam olmamasının temelinde bu bilgilerin İstanbullulardan gizlenmesi yatmaktadır.