Pencap Valisi Selman Tasir, dün korumalarından biri tarafından vurularak öldürülmüştü. Tasir'in dine küfür yasasında değişikliği desteklediği için öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Pakistan Ehli Sünnet Cemaati adlı gruba mensup alimler, valiyi öldüren kişinin cesaretini ve dini hamiyetini överek, bu yaptığının tüm dünyadaki Müslümanların göğsünü kabarttığını belirttiler.

Cemaatin 500'den fazla din alimi, yayımladıkları bildiride, Müslümanlardan vali için yapılan taziyeye katılmamalarını da istedi.

İslami Cemmat de Tasir'e düzenlenen suikasti haklı buldu.

Parti tarafından, Tasir'in cenazesi toprağa verilmeden önce yapılan açıklamada, "Hükümet kendisini görevden alsaydı, birisinin kendisini vurmasına gerek kalmayacaktı" denildi.

-SİYASİ KRİZ DERİNLEŞİYOR-

Tasir'in öldürülmesinin Pakistan'daki siyasi krizi daha da derinleştirdiği belirtiliyor.

Suikast günü, Pakistan ana muhalefet lideri Pakistan Müslüman Birliği-N (PMB-N) Başkanı Navaz Şerif, hükümete taleplerini kabul etmesi için üç gün mühlet tanımıştı.

Şerif, hükümetin petrol fiyatları zammını geri almasını, hükümet harcamalarını yüzde 30 oranında kesmesini ve iktidar partisi yetkilileri hakkında yolsuzluk suçlarından verilen mahkeme kararlarını uygulamasını istemiş, aksi halde partisinin diğer muhalefet partileriyle hükümete karşı harekete geçeceğini söylemişti.

Koalisyon ortağı Müttehide Kavmi Hareketi, yakıt fiyatları politikasındaki anlaşmazlık yüzünden pazar günü hükümetten çekilmiş ve koalisyon azınlığa düşmüştü.

Dine Küfür yasanında değişiklik, kasım ayında bir mahkemenin, 4 çocuk annesi bir Hristiyan kadını idama mahkum etmesiyle gündeme gelmişti.

31 Aralıkta, Pakistan'ın çeşitli yerlerinde, dine küfür yasasında yapılması istenen değişiklikle ilgili grevler yapılmıştı.

Hükümet, İslama küfredenlere idam cezası öngören yasada değişiklik isteyen tasarıya uzak duruyor. İktidardaki Pakistan Halk Partisi'nin bir mensubuyla eski bir enformasyon bakanı tarafından hazırlanan tasarı, yasadaki ölüm cezasının kaldırılmasını öngörüyor.

İnsan hakları grupları, yasanın sık sık dini azınlıklara baskı için kullanıldığını söylüyorlar.

AA