Gazeteciler, Alevi sorununun çözümü için “Daha fazla demokrasi" formülünde birleşti. AK Parti Hükümeti'nin girişimlerini "olumlu" ve "cesaret verici" bulan gazeteciler, süreçten umutlu olduklarını kaydetti.

AK Parti hükümeti tarafından başlatılan ve Alevilerin yaşadıkları sorunların çözülmesini amaçlayan Alevi Çalıştayı'nın beşincisi medya mensuplarının katılımı ile yapıldı. Gazeteciler, Alevi sorununun çözümü için daha fazla demokrasi gerektiğini söyledi.

ÖZGÜRLÜKÇÜ YORUM

Alevi Çalıştayı'nın 5'inci ayağı, Türkiye'nin önde gelen 35'e yakın gazeteci ve yazarın katılımı ile gerçekleştirildi. Çalıştaya gazetemizin yazarlarından Fehmi Koru, Ali Bayramoğlu, Rasim Özdenören'le birlikte Mehmet Ali Birand, Ali Kırca, Oral Çalışlar, Ali Bulaç, Abdurrahman Dilipak, Taha Akyol gibi isimler katıldı.

Gün boyunca süren çalıştayda Alevilerin yaşadıkları sorunlar ve çözüm yolları masaya yatırıldı. Gazetemiz yazarlarından Fehmi Koru, konuşmasında süreçten umutlu olduğunu ve çözümün daha fazla demokrasi ile mümkün olduğunu söyledi. Koru, laikliğin özgürlükçü olarak yorumlanması durumunda sorunların büyük ölçüde ortadan kalkacağını belirtti.

'TANIMLAMAYALIM'

Gazetemiz yazarlarından Ali Bayramoğlu ise, konuşmasında çözümün bir süreç içinde gerçekleşeceğini ifade ederek; Alevilik sorununun sosyolojik boyutuna dikkat çekti. Bayramoğlu, Aleviliği tanımlamaktan kaçınılması gerektiğine de işaret etti.

Medyanın Alevilik konusundaki eksikliğine dikkat çeken ve bu çalıştaylardan umutlu olduğunu ifade eden Mehmet Ali Birand da, kendilerine iki tehlike olarak Aleviler ve Kürtler'in öğretildiğini ama bunu zamanla aştıklarını ifade etti. Birand, medyanın Alevilik konusunda eksikliklerine de dikkat çekti.

Alevilerin taleplerinde farklılaşmanın olmasının bu sorunlar karşısında devletin yükümlülükleri ortadan kaldırılmayacağını ifade eden Etyen Mahçupyan, "Sorun Alevilik değil, devletin Alevileri yok saymasıdır" dedi. Alevi yazar Cemal Şener de, Alevilerin büyük kısmının hükümet tarafından sürdürülen çalıştaylara umutla baktığını belirtek, buradan çıkacak sonuçların önemine vurgu yaptı.

'BİRLİKTE ÇÖZMELİYİZ'

Hükümetin başlattığı çalışmayı son derece önemsediğini belirten Ali Bulaç, şunları söyledi: "Alevi meselesi ciddi bir meseledir. Bu sorunu çözmeden önce konuşulmaladır. Bunu da Sünniler ve Aleviler birlikte yapmalıyız."

Hüseyin Hatemi ise inancına göre yaşama ve ibadet özgürlüğü insanoğlunun en temel hak ve hürriyetlerinin başında geldiğini vurguladı.
Çalıştayda yol haritası şekillenecek

Alevi çalıştayları 7 ayaktan oluşuyor. Yardımcı Doçent Dr. Necdet Subaşı'nın moderatörlüğünde sürdürülen çalıştaylarda geniş katılımın sağlanması amaçlandı. Birinci çalıştayda, Alevi vatandaşların, çeşitli kesimlerden gelen temsilcileri sorunları değerlendirme fırsatı buldu. İkinci çalıştayda akademisyenler biraraya geldi. Üçüncü çalıştayın konukları ise ilahiyatçılar oldu. Dördüncü çalıştayda, ülkenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri sorunu ve çözüm yollarını masaya yatırdı. Medya temsilcileri ile yapılan çalıştayın ardından, gelecek ay siyaset adamları ile toplanılacak. Son çalıştayda ise karma sayılabilecek bir değerlendirme toplantısı yapılıp, bu konuda izlenecek yol haritası belirlenecek./yeni şafak