Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün, değişikliği Köşk"te 11 gün bekletmesinin gerekçesi ortaya çıktı. Köş açıklamasında “Sayın Cumhurbaşkanımız çözüm için sivil toplum örgütlerinin başlattıkları iyi niyetli girişimlere fırsat vermek amacıyla bir süre beklemeyi uygun bulmuşlar ve bu girişimlerin sonuçlanmasını beklemişlerdir” denilmesinin ardında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu"nun temasları yatıyor. Anayasa değişikliğinin toplumda gerginliklere yol açması üzerine sivil toplum örgütleri, konunun “uzlaşma” yoluyla çözümü için harekete geçti. TOBB, TZOB, Hak-İş, TESK, Türk-İş, DİSK"in de aralarında bulunduğu sivil kanat adına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, siyasi parti liderleriyle Anayasa değişikliği yapılmadan, uzlaşmayla sorunun çözümü için temaslarda bulundu. Hisarcıklıoğlu bu kapsamda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştükten ve onun “olur” unu aldıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile görüştü. TOBB Başkanı, konunun ortak kaygıları giderek şekilde uzlaşma ile çözülmesi yönündeki görüşlerini ve önerilerini iletti. Bu süreçte Gül, anayasa değişikliğini onaylamayarak, bekletti. Ancak Hisarcıklıoğlu temasları sonunda olumlu bir sonuç elde edemedi.

Toplantıdan ayrılıp, Çankaya"ya gitti...

Hisarcıklıoğlu, Gül ile son olarak 19 Şubat Salı günü görüştü. TOBB Sanayi Odaları Konseyi toplantısına katılan Hisarcıklıoğlu, Gül"ün çağrısı üzerine toplantıdan ayrılarak Köşk"e gitti. Konsey toplantılarının ciddiyeti bilindiğinden, Hisarcıklıoğlu"nun masadan 1 saatlik ayrılışı dikkat çekmişti.

Gül"ün Anayasa değişikliğini onaylama gerekçesinde Hisarcıklıoğlu"nun uzlaşma arayışlarından sonuç alınamadığı, “... Ancak, kanunların yayımlanması için Anayasanın 89"uncu maddesinde öngörülen süre içinde söz konusu girişimlerden bir sonuç alınamayacağı anlaşılmıştır. Bu sebeplerle, Kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir” ifadesiyle yer buldu.

Gül"ün, TOBB Başkanı"nın siyasi liderlerle görüşmesinde Anayasa değişikliği yapılmadan, uzlaşmayla konunun çözümü yönünde mutabakata varılması halinde, bunu kamuoyuna duyurarak, Anayasa değişikliğini TBMM"ye geri göndereceği ifade edildi.